O srpskoj listi u Briselu

Izvor: RTS, 07.Sep.2013, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O srpskoj listi u Briselu

Glavna tema razgovora novog sastanka u Briselu biće pripreme za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, a prema najavama, najviše pažnje biće posvećeno nazivu srpske jedinstvene liste Srbija, koju albanska strana ne prihvata. Razgovaraće se i o pitanjima struje i telekomunikacija.

U Briselu se u nedelju nastavljaju razgovori Beograda i Prištine. Trojnom sastanku Ketrin Ešton sa dvojicom premijera Ivicom Dačićem i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hašimom Tačijem, prisustvovaće i vicepremijer Aleksandar Vučić. Glavna tema razgovora biće pripreme za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, a prema najavama, najviše pažnje biće posvećeno nazivu srpske jedinstvene liste Srbija koju albanska strana ne prihvata.

Od kako su Srbi predali jedinstvenu listu Srbija, ne prestaju polemike oko njenog naziva. Centralna izborna komisija nagoveštava mogućnost da takav naziv ne bude prihvaćen, a negodovanje Prištine stiglo je i do Brisela.

Ministar bez porfelja i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kaže da je razgovarao sa predstavnicima EU o toj listi i da su ga oni izvestili da albanska strana, odnosno privremene institucije u Prištini stvaljaju primedbe na tu listu, odnosno samo na ime liste.

"Nisam dobio utisak od predstavnika EU da i oni imaju isto mišljenje", rekao je Vulin.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun zahteve da se menja ime liste, vidi kao još jednu u nizu prepreka koje Priština stalno postavlja, a koje nisu u skladu sa postignutim sporazumom.

"To je za nas nepovratno stanje, mi ne možemo sad da odustanemo od naziva te liste, tako da ćemo imati neku novu situaciju koja će biti problematična, ali koja će biti verujem razrešena na sastanku Hašima Tačija sa premijerom Srbije i sa prvim potpredsednikom Vlade", kaže Drecun.

Aleksandar Vulin tvrdi da će sve odlučivati zajedno sa Srbima s Kosova i da ukoliko bude eventualnih promena, moraće biti promenjeno uz njihovu saglasnost.

Osim organizacije lokalnih izbora, teme sastanka trebalo bi da budu i pitanja struje i telekomunikacija. Prethodnih dana pominjalo se da u Briselu očekuju značajan napredak, čak i konačan dogovor oko tih pitanja.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić i Tači danas u Briselu

Izvor: Akter, 08.Sep.2013, 10:07

U Briselu će danas biti nastavljeni razgovori Beograda i Prištine, na kojima će glavna tema biti lokalni izbori izbori na Kosovu i Metohiji

Nastavak na Akter...

Počela 16. runda dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Sep.2013

U Briselu je posle 17 sati počela 16. po redu runda dijaloga Beograda i Prištine na kojoj će se razgovarati o primeni briselskog sporazuma. Dijalog je počeo bilateralnim susretom visoke predstavice EU Ketrin Ešton sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem. Sastanku prisustvuje i vicepremijer Aleksandar...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.