Nova kosovska vlada će voditi dijalog sa Beogradom u punom kapacitetu

Izvor: B92, 24.Jul.2019, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nova kosovska vlada će voditi dijalog sa Beogradom u punom kapacitetu"

Beograd -- Vanredni parlamentarni izbori na KiM izvesni su i u potpunosti odgovaraju opoziciji, izjavio je poslanik kosovske skupštine Iljir Deda.

Deda, poslanik i potpredsednik opozicione "Alternativa", ocenio je da će nova vlada nakon toga za razliku od dosadašnje preuzeti ustavnu odgovornost i u punom kapacitetu voditi dijalog sa Beogradom.

"Izbori su sasvim izvesni, pošto ne postoji mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stvaranja nove većine u Skupštini, a i sve političke stranke su se već izjasnile protiv 'tehničke Vlade''', rekao je Deda za Tanjug.

Opoziciji u potpunosti odgovaraju izbori i izvesno je da će ona pobediti i voditi novu Vladu, rekao je Deda i dodao da se lično zalaže za ujedinjenje celokupne opozicije i izlazak na izbore sa jedinsvenom listom kako bi se dobio čist mandat za preko potrebne promene na KiM.

Upitan kako izbori mogu uticati na rešavanje odnosa između Beograda i Prištine, Deda je podsetio na poslednju odluku Ustavnog Suda Kosova, po kojoj je Vlada jedino ovlašćena da vodi spoljnu politiku, pa tako i dijalog sa Srbijom.

"Izbori stavljaju tačku na dosadašnju situaciju u kojoj Vlada nije želela da preuzme ustavnu odgovornost. Tako da će nova Vlada, legitimisana izborima, moći u punom kapacitetu da vodi dijalog sa Srbijom i takođe će imati priliku za stvaranje šireg konsenzusa o dijalogu i o osnovama za sveobuhvatni mirovni sporazum sa Srbijom", rekao je Deda.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Iljir Deda: Dijalog s Beogradom vodiće nova kosovska vlada

Izvor: Blic, 24.Jul.2019

Vanredni parlamentarni izbori na KiM izvesni su i u potpunosti odgovaraju opoziciji, izjavio je danas poslanik kosovske skupštine i potpredsednik opozicione "Alternativa" Iljir Deda uz ocenu da će nova vlada nakon toga za razliku od dosadašnje preuzeti ustavnu odgovornost i u punom kapacitetu voditi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.