Njujork tajms: Snoudenov nadzornik znao šta bivši radnik CIA sprema

Izvor: Blic, 11.Okt.2013, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Njujork tajms": Snoudenov nadzornik znao šta bivši radnik CIA sprema

Dok je radio za Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) Edvard Snouden bio je pod sumnjom da pokušava da pristupi poverljivim kompjuterskim fajlovima za koje nije imao dozvolu, ali je izveštaj njegovog nadzornika o tome prenebregnut, piše Njujork tajms (The New York Times) a prenosi danas AFP.

Pozivajući se na dvojicu viših američkih zvaničnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << list piše da je Snoudenov supervizor napisao nepovoljan izveštaj o njemu 2009. godine tokom priprema za odlazak sa rada u Ženevi.

Snouden je napustio CIA i angažovan je za američku Agenciju za nacionalnu bezbednost (NSA), podseća francuska agencija.

U izveštaju je supervizor napisao da je uočio velike promene u ponašanju i radnim navikama kompjuterskog tehničara, koji je dobio privremeni azil u Rusiji.

Nadzornikova primedba i sumnje CIA izgleda nisu prosleđene NSA, napisao je Njujork tajms, dodajući da su one izbile na površinu tek pošto su federalni istražitelji počeli da ispituju Snoudenov dosije a dokumenti počeli da se pojavljuju.

Početkom juna Snouden je u javnost izneo tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon".

Objavio je i podatke o supertajnom programu američke NSA - PRIZMA, koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim Internet sajtovima, a za "Gardijan" je otkrio informaciju o programu "Tempora", tvrdeći da Uprava britanske vlade za komunikacije (Government Communications Headquarters, GĆQ) ima tajni pristup optičkim kablovima koji prenose globalni Internet saobraćaj i telefonske razgovore.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.