Nikolić primio akreditivno pismo novog ambasadora Libana

Izvor: Politika, 05.Sep.2013, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić primio akreditivno pismo novog ambasadora Libana

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivno pismo novog ambasadora Libana u Beogradu Tufika Žabera.

Nikolić je tom prilikom zahvalio libanskom ambasadoru na principijelnom stavu njegove zemlje o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

„Moje je duboko ubeđenje da će prijateljske veze naša dva naroda i saradnja, koja postoji dugi niz godina, biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << unapređeni u periodu koji je pred nama”, istakao je predsednik Srbije.

Nikolić je izrazio nadu da će ekonomska saradnja Srbije i Libana biti unapređena s obzirom „na mogućnosti i nesumnjiv obostrani interes”.

„Možete biti uvereni da ćete, sa naše strane, imati svu potrebnu pomoć i podršku tokom Vaše Misije u našoj zemlji u cilju unapređenja i razvoja bilateralnih odnosa i prijateljstva između srpskog i libanskog naroda”, rekao je Nikolić ambasadoru Libana.

Žaber se saglasio da dve zemlje imaju dobre odnose, a da će njegov cilj biti njihovo dalje unapređenje.

(Foto Tanjug)

„Liban i Srbija sarađuju u mnogobrojnim oblastima, a posebnu pažnju ću usmeriti na jacanje naših ekonomskih odnosa, saradnje u turizmu i kulturi”, rekao je Žaber.

On je dodao da je uveren da i srpske vlasti žele pođednako da rade na unapređenju dobrih bilateralnih odnosa.

Ambasador je naveo i da Liban i Srbija dele zajedničke, kako je rekao, istorijske i geografske kvalitete.

„Njihov geografski položaj na raskršću puteva koje povezuje Istok i Zapad dao im je kosmopolitski karakter i multikulturno nasleđe”, zaključio je novi libanski ambasador.

Predsednik Srbije će u toku dana primiti i akreditivna pisma novih ambasadorki Egipta, Indije i Mongolije u Beogradu.

-----------------------------------------------------------

Nikolić apelovao da Egipat preispita odluku o Kosovu

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivna pisma nove ambasadorke Egipta u Beogradu Menhe Mahrus Bahum i istovremeno apelovao na privremene vlasti te zemlje da preispitaju odluku o priznavanju Kosova.

Nikolić je uputio apel privremenom predsedniku Egipta i vladi te zemlje da, u duhu tradicionalnog prijateljstva i dobrih odnosa dve zemlje, preispitaju odluku prethodnog režima o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, koju je, pred sam odlazak sa položaja, doneo bivši predsednik Mohamed Morsi.

„Uveren sam da će tradicionalno prijateljske veze naša dva naroda biti potvrđene i dalje produbljene, a međusobna bilateralna saradnja sadržajno unapređena u budućem periodu”, rekao je Nikolić.

On je preneo spremnost Srbije da Egiptu, koji se trenutno suočava sa kompleksnim izazovima, u granicama sopstvenih mogućnosti pruži svu neophodnu pomoć i podršku.

Predsednik Srbije izrazio je uverenje da će ambasadorka Bahum učiniti sve kako bi se stekli uslovi za produbljenje saradnje u svim oblastima.

„Srbija podržava bratski egipatski narod i poštuje njegovu volju. Iskreno se nadamo da će mir i stabilnost preovladati u Egiptu, kao i da će nacionalno pomirenje biti ostvareno shodno 'mapi puta'“ koju je usvojila privremena egipatska vlada”, istakao je predsednik Srbije.

Ambasadorka Bahum ocenila je da Srbija i Egipat imaju, istorijski posmatrano, odlične bilateralne odnose.

„Ti odlični odnosi nisu iskazani samo na političkom nivou, već i u odnosima među ljudima - Srbi i Egipćani dele zajedničku tradiciju, temperament, velikodušnost i porodične veze”, navela je ona.

Kako je istakla, Egipat je danas suočen sa značajnim izazovima na svim nivoima, a spoljna politika nije izuzetak.

„Pozicija Egipta prema Srbiji biće i dalje prijateljska i podrazumevaće davanje podrške u svim nastojanjima Srbije da unapredi mir i prosperitet na Balkanu”, rekla je Bahum.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u njenoj zemlji, Bahum je navela da je Egipat posle „arapskog proleća” 2011. godine dobio drugu šansu za demokratizaciju.

„Očekujemo da srpska vlada i narod snažno osude nedavne terorističke napade na civile, vojsku, policiju i državne i privatne institucije”, poručila je ona.

Bahum je izrazila nadu da će Egipat, a posebno njegova letovališta na Crvenom moru, ostati i dalje redovna turistička detinacija za mnoge Srbe.

Predsednik Srbije je ranije danas primio akreditivna pisma novog ambasadora Libana, a u toku dana će primiti i akreditivna pisma novih ambasadorki Indije i Mongolije u Beogradu.

Tanjug

objavljeno: 05.09.2013.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić primio akreditivno pismo ambasadora Libana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2013

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivno pismo novog ambasadora Libana u Beogradu Tufika Žabera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nikolić apelovao da Egipat preispita odluku o Kosovu

Izvor: Blic, 05.Sep.2013

Beograd - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivna pisma nove ambasadorke Egipta u Beogradu Menhe Mahrus Bahum i istovremeno apelovao na privremene vlasti te zemlje da preispitaju odluku o priznavanju Kosova. ..Nikolić je uputio apel privremenom predsedniku Egipta i vladi te zemlje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.