Nikolić sa novim ambasadorima

Izvor: RTS, 05.Sep.2013, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić sa novim ambasadorima

Predsednik Tomislav Nikolić zahvalio libanskom ambasadoru na principijelnom stavu njegove zemlje o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Srbija je spremna da Egiptu u granicama sopstvenih mogućnosti pruži svu neophodnu pomoć i podršku, kaže Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je akreditivna pisma novog ambasadora Libana u Beogradu Tufika Žabera i ambasadorke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Egipta Menhe Mahrus Bahum.

Nikolić je zahvalio libanskom ambasadoru na principijelnom stavu njegove zemlje o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Moje je duboko ubeđenje da će prijateljske veze naša dva naroda i saradnja, koja postoji dugi niz godina, biti unapređeni u periodu koji je pred nama", istakao je predsednik Srbije.

Nikolić je izrazio nadu da će ekonomska saradnja Srbije i Libana biti unapređena s obzirom "na mogućnosti i nesumnjiv obostrani interes".

"Možete biti uvereni da ćete, sa naše strane, imati svu potrebnu pomoć i podršku tokom vaše Misije u našoj zemlji u cilju unapređenja i razvoja bilateralnih odnosa i prijateljstva između srpskog i libanskog naroda", rekao je Nikolić ambasadoru Libana.

Žaber se saglasio da dve zemlje imaju dobre odnose, a da će njegov cilj biti njihovo dalje unapređenje.

"Liban i Srbija sarađuju u mnogobrojnim oblastima, a posebnu pažnju ću usmeriti na jacanje naših ekonomskih odnosa, saradnje u turizmu i kulturi", rekao je Žaber.

On je dodao da je uveren da i srpske vlasti žele pođednako da rade na unapređenju dobrih bilateralnih odnosa.

Ambasador je naveo i da Liban i Srbija dele zajedničke, kako je rekao, istorijske i geografske kvalitete.

"Njihov geografski položaj na raskršću puteva koje povezuje Istok i Zapad dao im je kosmopolitski karakter i multikulturno nasleđe", zaključio je novi libanski ambasador.

Apel Egiptu da preispita odluku o Kosovu  

Predsednik Nikolić primajući akreditivna pisma nove ambasadorke Egipta u Beogradu apelovao je na privremene vlasti te zemlje da preispitaju odluku o priznavanju Kosova.

Nikolić je uputio apel privremenom predsedniku Egipta i vladi te zemlje da, u duhu tradicionalnog prijateljstva i dobrih odnosa dve zemlje, preispitaju odluku prethodnog režima o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, koju je, pred sam odlazak sa položaja, doneo bivši predsednik Mohamed Mursi.

"Uveren sam da će tradicionalno prijateljske veze naša dva naroda biti potvrđene i dalje produbljene, a međusobna bilateralna saradnja sadržajno unapređena u budućem periodu", rekao je Nikolić.

On je preneo spremnost Srbije da Egiptu, koji se trenutno suočava sa kompleksnim izazovima, u granicama sopstvenih mogućnosti pruži svu neophodnu pomoć i podršku.

Predsednik Srbije izrazio je uverenje da će ambasadorka Bahum učiniti sve kako bi se stekli uslovi za produbljenje saradnje u svim oblastima.

"Srbija podržava bratski egipatski narod i poštuje njegovu volju. Iskreno se nadamo da će mir i stabilnost preovladati u Egiptu, kao i da će nacionalno pomirenje biti ostvareno shodno 'mapi puta'" koju je usvojila privremena egipatska vlada", istakao je predsednik Srbije.

"Ti odlični odnosi nisu iskazani samo na političkom nivou, već i u odnosima među ljudima - Srbi i Egipćani dele zajedničku tradiciju, temperament, velikodušnost i porodične veze", navela je ona.

Kako je istakla, Egipat je danas suočen sa značajnim izazovima na svim nivoima, a spoljna politika nije izuzetak.

"Pozicija Egipta prema Srbiji biće i dalje prijateljska i podrazumevaće davanje podrške u svim nastojanjima Srbije da unapredi mir i prosperitet na Balkanu", rekla je Bahum.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u njenoj zemlji, Bahum je navela da je Egipat posle "arapskog proleća" 2011. godine dobio drugu šansu za demokratizaciju.

"Očekujemo da srpska vlada i narod snažno osude nedavne terorističke napade na civile, vojsku, policiju i državne i privatne institucije", poručila je ona.

Predsednik Srbije će u toku dana primiti i akreditivna pisma novih ambasadora Indije i Mongolije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.