Nikolić prima akreditive ambasadora

Izvor: B92, 17.Sep.2013, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić prima akreditive ambasadora

Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Palati Srbija primio akreditivna pisma novog ambasadora Danske Majkla Borg-Hansena, ambasadora Hrvatske i EU.

Danas akreditiv predaje i ambasador Grčke.

Majkl Borg-Hansen je rekao da tu funkciju preuzima s velikim očekivanjima jer "ima toliko toga da se postigne u razvijanju bilateralnih odnosa i podršci pregovorima Srbije sa EU".

Borg-Hansen je ocenio da Danska i Srbija imaju mnogo da ponude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedna drugoj na ekonomskom i kulturnom planu i istakao da će to biti u središtu njegovih dnevnih aktivnosti.

Primajući akreditive novog danskog ambasadora, Nikolić je kazao da se Srbija nalazi u važnom političkom trenutku u kojem joj predstoji donošenje važnih odluka i izrazio nadu da će njena odlučnost i spremnost da nastavi putem evropskih integracija i dalje nailaziti na aktivnu podršku i razumevanje Danske.

Danska je, po rečima Nikolića, do sada pokazala da ima razumevanja za interese Srbije u složenim uslovima međunarodnih odnosa i izrazio

nadu da će, u okviru svojih mogućnosti, kroz bilateralne konsultacije i multilateralnu saradnju dati svoj doprinos ostvarenju tih interesa.

Predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo što će zajedno sa novim ambasadorom Danske raditi na unapređenju odnosa i saradnje u oblastima važnim za Srbiju i Dansku.

Primajući akreditivno pismo ambasadora Hrvatske Gordana Markotića, Nikolić je rekao da veruje da će dve zemlje nastaviti da unapređuju regionalnu i bilateralnu saradnju, a da će Hrvatska, kao nova članica EU, i dalje podržavati Srbiju na njenom putu ka Uniji.

"S obzirom na veliki značaj međusobnih ekonomskih odnosa za prosperitet dveju zemalja, bezbednost u regionu i buduće integracione procese na zapadnom Balkanu, iskreno se nadam da će u narednom periodu doći do još snažnijeg razvoja svih vidova bilateralne ekonomske saradnje", kao i saradnje u svim drugim oblastima, rekao je Nikolić Markotiću.

Čestitajući Hrvatskoj na nedavnom prijemu u EU, Nikolić je ocenio da to značajno dostignuće predstavlja i putokaz i veliko ohrabrenje za Srbiju i sve države regiona koje streme da postanu deo evropske zajednice naroda. "Strateška orijentacija Srbije je da ubrzano ide ka članstvu u EU. Uveren sam da će Hrvatska nastaviti da nam pruža podršku na evropskom putu, te da će nam i dalje prenositi svoje veliko iskustvo stečeno u toku procesa pristupanja, što će suštinski doprineti daljem unapredjenju odnosa naših dveju zemalja, kao i bližem povezivanju regiona zapadnog Balkana", rekao je predsednik Nikolić.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istkao je danas, predajući akreditive predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, da su napredak u reformma i posvećenost Beograda sprovođenju sporazuma sa Prištinom i reformama "promenili izglede Srbije na putu pristupanja EU".

Nikolić je izrazio uverenje da će početak Devenportovog mandata u Srbiji obeležiti važnih dogadjaja u procesu pristupanja EU, medju kojima održavanju Međuvladine konferencije i otvaranju pregovora o članstvu. "Takav razvoj predstavljao bi početak nove i završne etape u približavanju Srbije EU, čime bi se dalje unapredilo još jedno važno poglavlje naše saradnje", rekao je predsednik Srbije.

Evropska unija je posvećena nastavku proširenja na zapadni Balkan, uključujući Srbiju, koja, kao država kandidat za članstvo, ima centralni značaj za EU, rekao je Devenport Nikoliću. "Kao što je Evropski savet dosledno naglasio u svojim zaključcima, EU je posvećena nastavku proširenja kroz uključivanje svih država zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju. Ovo je od velike važnosti za uspostavljanje prosperiteta, bezbednosti i stabilnosti, kao i regionalne saradnje i pomirenja u čitavom regionu", dodao je on.

Devenport, koji je pre imenovanja za šefa Delegacije EU u Srbiji bio ambasador Velike Britanije u Beogradu, ocenio je da je uloga Nikolića na čelu države od suštinskog značaja za napredak koji su Srbija i njena Vlada ostvarile u brojnim oblastima u proteklih godinu dana. On je ukazao i na "izuzetan značaj" angažovanja Vlade Srbije u sprovodjenju dosad postignutih sporazuma s Prištinom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Grčka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić prima akreditive novih ambasadora

Izvor: Akter, 17.Sep.2013

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primiće danas u Beogradu akreditivna pisma novih ambasadora Danske, Hrvatske, Evropske unije i Grčke

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.