Nikolić nije više predsednik Srbije, a ovo su njegova prava kao bivšeg

Izvor: Blic, 31.Maj.2017, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić nije više predsednik Srbije, a ovo su njegova prava kao "bivšeg"

Tomislav Nikolić predao je danas dužnost predsednika Srbije Aleksandru Vučiću, čime je završio svoj petogodišnji mandat šefa države.

On je već najavio da će se ubuduće baviti saradnjom Srbije sa Ruskom federacijom i Kinom, a evo na šta sve ima prava kao bivši predsednik.

On, kao i svi predsednici Srbije birani od 9. decembra 1990. ima pravo na počasni naziv “bivši predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Republike”.

Takođe, ima pravo na naknadu plate u iznosu plate predsednika Republike dok se ne zaposli ili dok ne ispuni uslove za penziju, ali najviše šest meseci od dana kada mu je prestao mandat.

Zakonom je propisano i da tri meseca nakon isteka mandata bivši predsednik može da se vrati na rad kod poslodavca kod koga mu miruje radni odnos zbog toga što je izabran na funkciju.

Bivši predsednik Republike ima pravo na kancelarijski prostor, na savetnika, sekretara i pravo na službeni automobil s vozačem onoliko dugo koliko je trajao njegov mandat predsednika.

Ima pravo da ga obezbeđuju policija i Vojska Srbije jednu godinu po prestanku mandata, u skladu s propisom Vlade.

Takođe ima pravo na diplomatski pasoš kao i pravo na pristup arhivama iz vremena dok je vršio funkciju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.