Do podneva premijer, od podneva predsednik države

Izvor: N1 televizija, 31.Maj.2017, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do podneva premijer, od podneva predsednik države

U Predsedništvu Srbije i zvanično je obavljena primopredaja dužnosti. Ispred zgrade novoizabranog predsednika dočekala je vojska čiji je od danas vrhovni komandant.

Do podneva premijer, od podneva predsednik države. Pre nego što je ušao u Skupštinu Srbije, Aleksandar Vučić svojim biračima obratio se poslednji put u svojstvu predsednika Vlade, obećavši im ono što je već više puta - da će iz dana u dan osećati boljitak.

"I nekako mi se uvek i svuda žuri, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << to ste primetili i nemojte da se ljutite što ću da završim onim što ste svi vi naučili: 'Ajde sad zdravo, odoh ja da radim, živela Srbija, mnogo vas volim, i beskrajno vam hvala na ovom veličanstvenom dočeku, rekao je Vučić.

U skupštini - još veličanstvenije. Primerak Ustava posebno izrađen za ovu priliku i verna kopija Miroslavljevog jevanđelja nad kojim prvi put jedan predsednik polaže zakletvu.

Višeminutni aplauzi, više puta prekidali su govor novoizabranog predsednika koji je, na početku, priznao da oseća i strah i nadu dok, kako kaže, preuzima svetu dužnost.

"Nemam nikakvu sumnju oko toga šta mi je činiti za Srbiju, za njene građane, za budućnost koju trebada osvojimo - moram da dam bukvalno sve i neću da za to dobijem bukvalno ništa. Osim suda koji će za to šta sam radio da ostane u istoriji", kazao je Vučić.

Prisutni tokom polaganja zakletve, ne i tokom Vučićevog govora kada su poslanici opozicije, osim LDP-a, LSV-a i radikala, napustili salu. Pozivu su se zato rado odazvali bivši predsednici države Milan Milutinović i Zoran Lilić. Ne i Boris Tadić kome je, kaže, poziv stigao kasno i mejlom, van svakog protokola. U govoru koji je obilovao citatima, Vučić je pozvao na zajedništvo oslobođeno svih partijskih i ideoloških razlika koje je, kaže, potrebno Srbiji, ne njemu lično.

"Sve političke ambicije sam, kako bi to narod rekao, iživeo, oborio sve izborne rekorde, nemam više šta da dohvatim na tom nebu", rekao je on.

Nije zvezdana, ali jeste taze asfaltirana staza kojom je Vučić došao ne bi li i i formalno od starog predsednika preuzeo dužnost. Do zgrade Predsedništva prošao je kroz špalir građana okupljenih u Pionorskom parku.

Kao budućem vrhovnom komandantu oružanih snaga Srbije, raport mu je podneo general Ljubiša Diković izvestivši ga da je stanje u zemlji redovno.

U zemlji redovno, u Predsedništvu vanredno. Vojsci zdravo, Nikoliću "zbogom".

Predsednička standarta i državni pečat više nisu u rukama Tomislava Nikolića. Nije ni stranka. Kako je to Nikolić voleo da kaže "poraslo dete, osamostalilo se", pre pet godina dobilo novog predsednika - istog onog kog danas, na narednih 5 godina, dobija Srbija.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Obavljena primopredaja funkcije predsednika Srbije

Izvor: N1 televizija, 31.Maj.2017

U Predsedništvu Srbije i zvanično je obavljena primopredaja dužnosti. Ispred zgrade novoizabranog predsednika dočekala je vojska čiji je od danas vrhovni komandant...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.