Nikolić: Neću da mi Priština odlučuje kada ću na Kosmet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jan.2013, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Neću da mi Priština odlučuje kada ću na Kosmet

BEOGRAD, PRIŠTINA -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da neće ići za Božić u Gračanicu, istakavši da neće da mu Priština određuje da li će on otići na Kosovo i Metohiju ili ne.

"Ne idem za Božić u Gračanicu. Neću da mi Priština odlučuje da li mogu da idem na naše Kosovo i Metohiju. Očigledno je da Euleks čeka da vlasti u Prištini to dozvole", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nikolić za "Kurir".

On je dodao da će zbog toga morati da promeni svoj stav prema Euleksu, kao i prema Briselu.

Predsednik Srbije istakao je da je Euleks još jednom pokazao da nije statusno neutralan kako se predstavlja, već da radi onako kako mu Priština kaže.

"Nisu mi dozvoljavali da odem na Kosovo i Metohiju dok sam bio predstavnik opozicije, a ne dozvoljavaju mi ni sada kada sam predsednik Srbije", kazao je Nikolić.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio u petak da su institucije Kosova te koje nisu dozvolile predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da poseti Kosovo na Božić, 7. januara.

Kuči je rekao da će Nikolić moći da poseti Kosovo jedino ako se obezbedi reciprocitet, odnosno kada se liderima Kosova omogući poseta Albancima na jugu Srbije.

U saopštenju Pres službe predsednika Srbije navedeno je da je Nikolić 28. decembra 2012. podneo zahtev misiji Euleks u Prištini da 7. januara 2013. u Gračanici prisustvuje Božićnoj liturgiji.

Prištsinski Ekspres, međutim, piše da je Nikolić zahtev poslao kancelariji EU u Beogradu, koja je zahtev prosledio specijalnom izaslaniku EU na Kosovu Samuelu Žbogaru, koji je taj zahtev prosledio vladi Kosova na odlučivanje.

U odgovoru na pitanje da prokomentariše saopštenje Pres službe predsednika Srbije portparol Euleksa Irina Gudeljević se pozvala na proceduru prema kojoj Euleks nema ništa s tim.

"Postoji već dogovorena procedura o poseti srpskih zvaničnika Kosovu. Zahtev ide preko specijalnog predstavnika EU u Beogradu specijalnom predstavniku EU u Prištini koji ga prosleđuje Vladi Kosova i odgovor se vraća istim putem. Euleks nije deo tog lanca", navodi se u odgovoru Gudeljevićeve.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je sinoć da je odluka privremenih institucija samouprave u Prištini da spreče prisustvo predsednika Nikolića božićnoj liturgiji u manastiru Gračanica veoma negativan signal pred zakazani nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

"To je signal da ne postoji rešenost da se postižu obostrano prihvatljiva rešenja", rekao je Đurić Tanjugu.

On je ocenio da su "privremene institucije samouprave time poslale poruku netolerancije".

"Manastir Gračanica je baština UNESKO-a i EU kroz misiju Euleks ima odgovornost da obezbedi verska prava i sva osnovna ljudska i građanska prava svih ljudi, kao i slobodu kretanja", podsetio je savetnik predsednika Nikolića.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.