Izvor: Nezavisne Novine, 14.Apr.2016, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nihadu Bojadžiću godinu dana zatvora za ratni zliočin u Jablanici

SARAJEVO – Sud BiH osudio je danas na jednu godinu zatvora Nihada Bojadžića, bivšeg zamjenika komadanta specijalne jedinice "Zulfikar", Armije RBiH, a za zločin protiv ratnih zarobljenika u Jablanici.

Vijeće je Bojadžića oslobodilo po 13. tačaka optužnice za zločin protiv civilnog stanovništa, ocjenivšu da nije bilo dovoljno dokaza Tužilaštva a ni svjedoka.

Oslobođen je svih sudskih troškoava, zbog toga što je po više tačaka oslobođen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, najavio je da će Tužilaštvo da se žali na ovu presudu.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Nihad Bojadžić, u svojstvu zamjenika komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zulfikar", učestvovao u mučenju, nečovječnom postupanju, prisiljavanju na rad, nanošenju teških tjelesnih povreda, seksualnom zlostavljanju i silovanju civila hrvatske nacionalnosti i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, zarobljenih u objektu "Muzej

Podsjećamo, u septembru prošle godine  izrečena je prvostepena presuda petorici nekadašnjih pripadnika Armije RBiH optuženih za zločine počinjene u Trusini kod Konjica, a Nihad Bojadžić osuđen je na 15 godina zatvora.

U toku je žalbeni postupak na ovu presudu a Bojadžić je do sada proveo tri godine u pritvoru.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.