Netanijahu stiže u Moskvu, čeka ga Putin

Izvor: B92, 11.Jul.2018, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu stiže u Moskvu, čeka ga Putin

Moskva -- Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastaće se danas u Moskvi s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Taj susret odigrava se nakon što je nedavno Izrael optužen za udar iz vazduha na sirijsku vazduhoplovnu bazu kraj Homsa za koju se misli daje koriste iranski i drugi šiitski borci.

U poslednjim danima Izrael je usredsređen i na sprečavanje sirijskih boraca da uđu u demilitarizovanu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zonu na granici na Golanskoj visoravni dok snage lojalne predsedniku Sirije Bašaru Asadu uz podršku ruskih vazduhoplovnih snaga nastoje da osvoje poslednja uporišta pobunjenika.

Izraelski mediji navode da Rusija uglavnom žmuri na česte napade na iranske mete, koji se pripisuju Izraelu iako podržava Asada koji je u savezništvu s Iranom.

Netanjahu smatra da je spremnost Rusije da toleriše takvu aktivnost rezultat njegovih čestih konsultacija s Putinom. Oni su se prethodno sastali u Moskvi 15. juna ubrzo nakon napada iz vazduha na iransku vojnu bazu koji je takođe pripisan Izraelu.

Netanjahu se u utorak sastao s Putinovim specijalnim izaslanikom Aleksandrom Lavrentijevim i zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Sergejom Veršininom u Jerusalimu da razgovara o razvoju regionalnih događaja, saopštio je kabinet premijera.

On je ponovio poziciju Izraela da neće tolerisati vojno prisustvo Irana i njegovih saveznika bilo gde u Siriji i da se ta zemlja mora strogo pridržavati Sporazuma o razdvajanju snaga iz 1974. godine.

Izrael je više puta ponovio da neće tolerisati iransko vojno prisustvo u Siriji, izvodio udare na snage koje podržava Teheran i sprečavao pokušaje da se prokrijumčari oružje libanskom šiitskom Hezbolahu.

Rusija je navodno pristala da drži iranske snage na odredjenoj udaljenosti od granice na Golanu ali je potpuno iransko povlačenje označila sasvim nerealnim. Netanjahu će, kako se očekuje, doputovati u Moskvu popodne i prisustvovati fudbalskoj utakmici Hrvatska - Engleska, a vratiće se u Izrael rano u četvrtak.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Netanjahu opet kod Putina: Rusija će nastaviti da žmuri na izraelske napade?

Izvor: Vesti-online.com, 11.Jul.2018

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastaće se danas u Moskvi s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom nakon što je nedavno Izrael optužen za udar iz vazduha na sirijsku vazduhoplovnu bazu kraj Homsa za koju se misli daje koriste iranski i drugi šiitski borci...U poslednjim danima Izrael je usredsređen...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.