Nemačka poziva Azerbejdžan da dozvoli posmatračima da uđu u Nagorno-Karabah

Izvor: B92, 27.Sep.2023, 09:48

Nemačka poziva Azerbejdžan da dozvoli posmatračima da uđu u Nagorno-Karabah

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je danas Azerbejdžan da dozvoli međunarodnim posmatračima da uđu u region Nagorno-Karabah.

Azerbejdžan je prošle nedelje pokrenuo munjevitu operaciju za preuzimanje Nagorno-Karabaha, zbog čega su hiljade etničkih Jermena krenule u bekstvo zabrinuti za svoju bezbednost, navodi Rojters.

"Odlučila sam da još jednom značajno povećam našu humanitarnu pomoć i da naložim da se izdvoje dodatna sredstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Međunarodni komitet Crvenog krsta, sa 2 na 5 miliona evra", izjavila je Berbokova.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim kako bi istakao potrebu da se Azerbejdžan uzdrži od daljih neprijateljstava u Nagorno-Karabahu i omogući nesmetan humanitarni pristup, saopštio je stejt department.

Blinken je pozvao predsednika Alijeva da pruži uveravanja stanovnicima Nagorno-Karabaha da mogu da žive bezbedno u svojim domovima i da će njihova prava biti zaštićena.

Američki državni sekretar je pozvao predsednika Alijeva da se obaveže na široku amnestiju i dozvoli rad međunarodne posmatračke misije u Nagorno-Karabahu istakavši da je predsednik SAD Džozef Bajden posvećen da pomogne u izgradnji budućnosti Nagorno-Karabaha zasnovane na miru, međusobnom razumevanju i međusobnom poštovanju.

Više od 13.500 ljudi je već prebeglo u Jermeniju iz Nagorno-Karabaha, saopštile su u utorak jermenske vlasti.

Međutim, ne smanjuje se broj etničkih jermenskih izbeglica koje beže iz Nagorno-Karabaha nakon što je Azerbejdžan prošle nedelje zauzeo ovaj sporni region u kojem kao većina živi oko 120.000 etničkih Jermena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.