Nemačka naoružava Kurde u Siriji?

Izvor: B92, 16.Okt.2014, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka naoružava Kurde u Siriji?

Šef poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Volker Kauder rekao je da je otvorena mogućnost naoružavanja Kurdistanske radničke partije protiv ID.

Nemačka već šalje naoružanje Kurdima u severnom Iraku ali je nemačka kancelarka Angela Merkel ranije isključivala mogućnost naoružavanja PKK, koji se decenijama bori za autonomiju Kurda u Turskoj i koji se u EU i SAD nalazi na listi terorističkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizacija, prenela je agencija Rojters.

Turska, koja se opire pritiscima da se pridruži međunarodnoj koaliciji u borbi protiv džihadista u Iraku i Siriji, protiviće se takvom koraku, ocenila je britanska agencija.

"Znam za problem koji Turska ima sa PKK ali sedeti i posmatrati kako Islamska država preuzima važne pogranične gradove i kako njihova pretnja prerasta u globalnu ne može da bude rešenje", istakao je Kauder, koga mnogi smatraju Merkelovom "desnom rukom".

"Ne isključujem mogućnost pružanja podrške drugim grupama. Ali, ovo mora da bude urađeno sa Turskom, ne protiv nje. To uključuje i podršku PKK", dodao je nemački političar.

Međunarodna koalicija predvođena SAD nastoji da zaustavi poslednjih sedmica da džihadisti preuzmu kontrolu nad sirijskim gradom Kobaneom, u kojem pretežno žive Kurdi, nedaleko od turske granice.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Angela Merkel

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Saveznik Merkelove ne isključuje naoružavanje Kurdistanske radničke partije

Izvor: Blic, 16.Okt.2014

Šef poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Volker Kauder rekao je danas da je otvorena mogućnost naoružavanja Kurdistanske radničke partije (PKK) u sklopu napora da se pobede džihadisti Islamske države...Nemačka već šalje naoružanje Kurdima u severnom Iraku ali je nemačka kancelarka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.