Ne zatvaramo ambasade na B. Istoku

Izvor: B92, 27.Avg.2014, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne zatvaramo ambasade na B. Istoku

Srbija ne zatvara svoja diplomatsko-konzularna predstavništva u kriznim područjima, Siriji, Iraku i Libiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova.

Ona će biti otvorena sve dok postoje uslovi za pružanje konzularne zaštite gradjanima Srbije. MIP je naveo da srpske diplomate, uprkos rizicima s kojima se suočavaju, nisu napustili ove države.

U ambasadi Srbije u Damasku radi otpravnik poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i petoro lokalnih službenika, sirijskih državljana. Ostatak diplomatskog osoblja je 2012. godine iz bezbednosnih razloga premešten u Bejrut, odakle prati dešavanja u Siriji, što je praksa velikog broja zemalja.

Prošle sedmice je na adresu ambasade Srbije u Damasku stigla pretnja s logom terorističke organizacije "Islamska država Irak i Levant", upućena lokalnom sirijskom osoblju, o čemu je ambasada odmah obavestila nadležne službe bezbednosti, navelo je MSP.

"Koliko nam je poznato, slična poruka upućena je sirijskim službenicima u svim trenutno aktivnim diplomatskim predstavništvima u Damasku, a Republika Srbija već je preduzela i nastaviće da preduzima sve mere opreza kako bi sačuvala bezbednost osoblja svoje ambasade u glavnom gradu Sirije", piše u saopštenju.

Beogradska štampa je juče objavila, pozivajući se na diplomatske krugove, da je "Islamska država" zapretila smrću osoblju ambasade Srbije u Damasku ukoliko u roku od sedam dana ne napuste zgradu.

Ekstemisti "Islamske država" prošle sedmice su postavili na internet snimak na kojem se vidi odrubljivanje glave američkom novinaru Džejmsu Foliju.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija ne zatvara predstavništva u kriznim zonama

Izvor: Studio B, 27.Avg.2014

Srbija ne zatvara svoja diplomatsko-konzularna predstavništva u kriznim područjima sve dok postoje uslovi za pružanje konzularne zaštite građanima Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova...MSP je navelo da srpske diplomate, uprkos rizicima s kojima se suočavaju, nisu napustile...

Nastavak na Studio B...

Srpske diplomate nisu napustile Siriju, Irak i Libiju

Izvor: Kurir, 27.Avg.2014

U Ambasadi Srbije u Damasku radi otpravnik poslova i petoro službenika, sirijskih državljana. Ostatak diplomatskog osoblja je 2012. iz bezbednosnih razloga premešten u Bejrut, odakle prati dešavanja u Siriji, što je praksa velikog broja zemalja..BEOGRAD - Srbija ne zatvara svoja diplomatsko-konzularna...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.