Nastavljen dijalog u Briselu

Izvor: RTS, 26.Feb.2018, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljen dijalog u Briselu

U Briselu je oko 11 časova počeo trilateralni sastanak delegacija Beograda i Prištine uz prisustvo predstavnika EU.
Ovom sastanku prethodili su bilateralni razgovori koje su delegacije Beograda, a zatim i Prištine održale sa posrednicima EU u dijalogu.

Razgovori na ekspertskom nivou bi trebalo da traju dva dana, a predviđene teme su primena postignutih sporazuma o Zajednici srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opština, slobodi kretanja, integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, pravosuđu, energetici i mostu u Kosovskoj Mitrovici.
Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, dok je na čelu delegacije Prištine glavni pregovarač Avni Arifi.
Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič kaže da je to prvi put da se oni sastaju u tom formatu.
"Istina je da posle dužeg vremena imamo sastanak u ovom formatu, a razgovara se o implementaciji dogovora iz dijaloga koji još nisu implementirani. U tom smislu sastanak je vrlo važan", poručila je Kocijančič. 
Naglasila je da je implementacija dogovorenog u dijalogu potrebna, te da je u neposrednoj vezi s narednim koracima i Srbije i Kosova prema EU. Kocijančič je, naime, podsetila da predstoje izveštaji Evropske komisije o zemljama u procesu proširenja gde će se uzeti u obzir i rezulatati dijaloga Beograda i Prištine. 
Na pitanje Tanjuga da li se razgovara o novom nacrtu Zajednice srpskih opština, kako je najavila prištinska strana, Kocijančič je rekla da se razgovara o "Zajednici, odnosno Asocijaciji", ali da se trenutno ne može dati više detalja.
Kocijančič: Bitno ubrzati procese u okviru dijaloga
Uz opasku da je u pitanju prvi sastanak na tehničkom nivou posle dužeg vremena, Kocijančič je ocenila da je bitno uspostaviti novu dinamiku i ubrzati procese u okviru dijaloga.
"Mi očekujemo konstruktivan angažman jedne i druge strane u pravcu implemetacije dogovora", poručila je Kocijančič. 
Ona, međutim, kaže da trenutno nema najavu kada bi moglo da dođe do sastanka na najvišem nivou u okviru dijaloga o normalizaciji između Beograda i Prištine.
U delegaciji Beograda, pored predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, biće i predstavnici nadležnih ministarstava i institucija po navedenim temama.
Sastanci pregovaračkih timova Beograda i Prištine održavaju se u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.
Prethodni sastanak delegacija Beograda i Prištine na ekspertskom nivou, koji je bio zakazan za 16. januar, otkazan je zbog ubistva jednog od lidera kosovskih Srba, Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.
Iz delegacije Beograda kažu da će na današnjem sastanku tražiti i informacije o tome dokle se stiglo sa istragom o ubistvu Ivanovića.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Briselu počeo dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou

Izvor: BKTV News, 26.Feb.2018

U Briselu je oko 11 časova počeo trilateralni sastanak delegacija Beograda i Prištine uz prisustvo predstavnika EU...Ovom sastanku prethodili su bilateralni razgovori koje su delegacije Beograda, a zatim i Prištine održale sa EU posrednicima u dijalogu...Razgovori na ekspertskom nivou bi trebalo...

Nastavak na BKTV News...

Nastavljen dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Feb.2018

Dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou, uz posredovanje EU, nastavljen je danas u Briselu posle više od godinu dana pauze...Trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine uz prisustvo predstavnika EU počeo je oko 11.00 u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, a prethodno su održani...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.