Nastavak tenzija: Albanija zabranila ulazak 52 Grka

Izvor: B92, 10.Nov.2018, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak tenzija: Albanija zabranila ulazak 52 Grka

Tirana -- Albanske vlasti zabranile su ulazak u zemlju za 52 Grka optužena za "ekstremističko ponašanje" na sahrani predstavnika grčke manjine u Albaniji.

Taj Grk ubijen je oktobra u pucnjavi s policijom, što je incident koji je izazvao ponovne diplomatske tenzije između dve susedne zemlje.

"Njihovo nepodnošljivo ekstremističko ponašanje podriva suverenitet kao i nacionalnu i javnu bezbednost", izjavio je zvaničnik albanskog Ministarstva unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova Aleksander Lješaj.

Grčko Ministarstvo inostranih poslova potom je saopštilo da očekuje detaljnija objašnjenja albanskih vlasti za donošenje takve odluke.

Grupa od 52 Grka bila je među nekoliko stotina prisutnih na sahrani Konstantinosa Kacifasa. On je ubijen u razmeni vatre u jednom selu na jugoistoku Albanije.

Na sahrani su pojedinci nosili grčke zastave i skandirali nacionalističke slogane.

Vlasti u Tiranu navele su da je Kacifas bio grčki ekstremni nacionalista i optužile ga da je prvi otvorio vratu na pripadnike albanskih snaga bezbednosti.

Diplomatske tenzije između dve zemlje česte su zbog pitanja manjina.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Albanija kiparskoj poslanici Evropskog parlamenta ZABRANILA ULAZAK U ZEMLJU

Izvor: Blic, 11.Nov.2018, 00:41

Albansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je poslaniku Evropskog parlamenta, kiparskoj Grkinji Eleni Teoharus, ponovo zabranilo ulazak u zemlju zbog njenih "ekstremističkih, antialbanskih stavova", na sahrani Grka kog je policija ubila u Albaniji krajem oktobra.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.