Narodno pozorište proslavlja 143 godine postojanja

Izvor: Politika, 21.Nov.2011, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodno pozorište proslavlja 143 godine postojanja

Božidar Đurović: Sve planirano smo postigli

BEOGRAD - Narodno pozorište u Beogradu proslavlja danas i sutra 163. godišnjicu osnivanja, a tim povodom organizovane su različite izložbe, promocije i premijere.

Svečanost povodom Dana Narodnog pozorišta 22. novembra, biće održana sutra u podne na Velikoj sceni Nacionalnog teatra, a u 20.00 sati premijera predstave Tanje Mandić Rigonat „Zli dusi” otvoriće obnovljenu scenu „Raša Plaović”.

Povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << proslave prve godišnjice Muzeja Narodnog pozorišta sutra će biti otvorena i izložba „Stevan Sremac, akademik i akademac” koja je priređena u saradnji sa Narodnim muzejem iz Niša.

Na Velikoj sceni, danas u 12.00 biće prikazan film Puriše Đorđevića o režiseru Jiržiju Menclu „Plašim se da se sve razume”, a u 19.00 će biti promovisana fotomonografija i otvorena izložba fotografija „Skrivena lepota” autora Dine Jonsen.

Narodno pozorište u Beogradu osnovano je 1868. godine, a prvi pokušaji da glavni grad Kneževine Srbije dobije stalni profesionalni teatar datiraju još iz '40.tih godina 19. veka.

Prva predstava u Narodnom pozorištu u Beogradu, „Đurađ Branković” Karolja Obernjaka, odigrana je 22. novembra 1868. godine u gostionici „Kod engleske kraljice” koja je sledećih godinu dana bila privremeni dom nacionalnog profesionalnog pozorišta.Beta

-------------------------------------

Božidar Đurović: Sve planirano smo postigli

BEOGRAD – Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović izjavio je danas da nacionalni teatar dočekuje sutrašnji, 143. rođendan „kako i priliči, u svečanoj atmosferi”.

U proteklih godinu dana „sve planirano smo postigli”, naglasio je Đurović u izjavi Tanjugu.

„U svakoj kući, pa i u Narodnom pozorištu, ima uvek problema i uvek će ih i biti, ali mislim da su rezultati merilo vrednosti i uspeha, a oni se mere i investicionim ulaganjem i premijerama, i nagradama”, kazao je on.

Đurović je istakao da „o tome svedoči više od 160.000 posetilaca, koji su u prošloj godini posetili i videli predstave Narodnog pozorišta, kao i naša veoma ozbiljna međunarodna saradnja”.

„Upravo iz tih razloga, naše svečanosti traju dva dana”, rekao je Đurović i podsetio da je danas na velikoj sceni Narodnog pozorišta bila projekcija dokumentarnog filma Puriše Đorđevića o slavnom češkom reditlju Jiržiju Menclu, a večeras će biti promocija foto monografije o Narodnom pozorištu, autorke Divne Jonsen, koja je urađena u saradnji sa Telenor fondacijom i Akademijom umetnosti iz Beograda.

Đurović je najavio da će sutra, na Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra, u Muzeju Narodnog pozorišta biit proslavljen „prvi rođendan najmlađeg muzeja u Srbiji, muzeja koji je u protekloj godini posetilo više od 20.000 posetilaca”.

„Proslavićemo prvi rođendan otvaranjem izložbe koju smo uradili u saradnji sa Narodnim muzejem iz Niša, a izložba se zove 'Stevan Sremac, akademik i akademac'. Autori izložbe su Zorica Janković i Jovan Mladenović”, precizirao je on.

„Nakon toga, kako to biva već decenijama, u 12 časova na velikoj sceni će biti svečana sednica, na kojoj ćemo sumirati prošlogodišnje rezultate i podeliti nagrade i priznanja najboljima u kući i našim prijateljima koji su nas u prošloj godini posebno podržavali”, rekao je upravnik.

Sutra uveče na sceni „Raša Plaović” biće otkrivena ploča posvećenu glumcima, „nekima koji su sa nama, a nekima koji su u nekom verovatno lepšem svetu, ali njih, sve zajedno, vezuje nagrada 'Raša Plaović', čiji je prvi dobitnik, 1988. godine, bio Petar Banićević”, izjavio je Đurović.

Neposredno potom, nastavio je on, otvorićemo renoviranu scenu „Raša Plaović”, što je i centralni događaj ovih svečanosti.

„Scena 'Raša Plaović' biće u novom ruhu i, verovatno, jedna od najudobnijih i možda najlepših u Beogradu”, rekao je Đurović.

„Kao kruna naših svečanosti svakako je pozorišna predstava, zbog kojih ovde i postojimo, gotovo vek i po, a to su „Zli dusi” u režiji Tanje Mandić Rigonat”, čija je premijera sutra uveče u 20.30 sati. Tanjug

objavljeno: 21.11.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NARODNO POZORIŠTE PROSLAVLJA 143. ROĐENDAN

Izvor: Kurir, 21.Nov.2011

BEOGRAD - Narodno pozorište u Beogradu proslavlja 163. godišnjicu osnivanja, a tim povodom organizovane su različite izložbe, promocije i premijere...Svečanost povodom Dana Narodnog pozorišta 22. novembra, biće održana u utorak u podne na Velikoj sceni Nacionalnog teatra, a u 20 sati premijera...

Nastavak na Kurir...

Beograd: Narodno pozorište slavi 143. rođendan

Izvor: S media, 21.Nov.2011

Narodno pozorište danas slavi 143. rođendan nizom manifestacija koje će imati svečarski karakter..."Na velikoj sceni u 12 časova biće svečana sednica, na kojoj ćemo sumirati prošlogodišnje rezultate i podeliti nagrade i priznanja najboljima u kući i našim prijateljima koji su nas u prošloj...

Nastavak na S media...

Narodno pozorište proslavlja 143. rođendan

Izvor: Glas javnosti, 22.Nov.2011, 07:11

BEOGRAD - Narodno pozorište u Beogradu proslavlja 163. godišnjicu osnivanja, a tim povodom organizovane su različite izložbe, promocije i premijere...Svečanost povodom Dana Narodnog pozorišta 22. novembra, biće održana u utorak u podne na Velikoj sceni Nacionalnog teatra, a u 20 sati premijera...

Nastavak na Glas javnosti...

Kolarac slavi 133. godišnjicu rada i postojanja

Izvor: Beta, 22.Nov.2011

BEOGRAD, 22. novembra 2011. (Beta) - Kolarčeva zadužbina proslavlja u utorak u Beogradu 133. godišnjicu osnivanja i krsnu slavu zadužbinara i ostavitelja Ilije Milosavljevića Kolarca...Povodom proslave Kolarca u ciklusu "Velikani muzičke scene" u Velikoj dvorani u 20.00 nastupiće poljski Bester...

Nastavak na Beta...

Narodno pozorište proslavlja 143. godišnjicu osnivanja

Izvor: NaDlanu.com, 22.Nov.2011

BEOGRAD, 22. novembra 2011. (Beta) - Svečanost povodom Dana Narodnog pozorišta, 22. novembra, i proslave 163. godišnjice osnivanja, biće održana u utorak na Velikoj sceni nacionalnog teatra... BEOGRAD, 22. novembra 2011. (Beta) - Svečanost povodom Dana Narodnog pozorišta, 22. novembra, i proslave...

Nastavak na NaDlanu.com...

Premijera Dostojevskog u Narodnom pozorištu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2011

BEOGRAD -..Predstava "Zli dusi", po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u dramatizaciji i režiji Tanje Mandić Rigonat, biće premijerno izvedena večeras na Dan Narodnog pozorišta - 22. novembra...Tom predstavom biće otvorena rekonstruisana scena "Raša Plaović"...Stavrogina igra Igor Đorđević,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dokumentarac o radu Mencla u Narodnom pozorištu

Izvor: Studio B, 22.Nov.2011

U okviru proslave Dana Narodnog pozorišta u nacionalnom teatru održana je interna projekcija dokumentarnog filma Puriše Đorđevića "Plašim se da se sve razume", u prisustvu glavnog aktera Jiržija Mencla...Doajen srpske kinematografije Đorđević pratio je rad slavnog češkog reditelja na pripremi...

Nastavak na Studio B...

Vremeplov (22. novembar 2011)

Izvor: RTS, 22.Nov.2011

Engleska književnica Džordž Eliot (Meri En Evans) rođena 22. novembra 1819. godine. Prva predstava Narodnog pozorišta u Beogradu prikazana je na današnji dan 1868. Kviz "Muzička slagalica", TV Beograd, preteča "TV slagalice" prvi put emitovan 1993. godine. ..Engleska književnica Džordž Eliot...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.