Dokumentarac o radu Mencla u Narodnom pozorištu

Izvor: Studio B, 22.Nov.2011, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentarac o radu Mencla u Narodnom pozorištu

U okviru proslave Dana Narodnog pozorišta u nacionalnom teatru održana je interna projekcija dokumentarnog filma Puriše Đorđevića "Plašim se da se sve razume", u prisustvu glavnog aktera Jiržija Mencla.

Doajen srpske kinematografije Đorđević pratio je rad slavnog češkog reditelja na pripremi opere "Zaljubljen u tri narandže", koju je početkom ove godine Mencl uradio u Beogradu, u korežiji sa upravnikom Narodnog pozorišta Božidarom Đurovićem.

Đorđević >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je izjavio da je zadovoljan kako je na film, u trajanju od 55 minuta, preneta atmosfera sa operskih proba i kako su u to uklopljeni detalji o privatnim stvarima.

"Svaka priča koja se odnosi na dokumentarni film mora u sebi da ima i neke intimne momente koji će na neki način da približe taj rad, taj film gledaocu. Ovaj film je nastao snimanjem u pozorištu, a onda sam ja u svom stilu iskoristio intimne momente, bilo da se radi o Menclu ili meni", izjavio je on.

Autor je istakao da nije imao nikakvih problema tokom rada.

"Naša filmska ekipa imala je sva prava, zahvaljujuću upravi pozorišta i svim ljudima koji su nas prihvatili sa divnim strpljenjem. Radili su svoj posao kao da ih mi nismo interesovali, pa smo mogli da slikamo kadrove od po čak šest minuta", objasnio je on.

Snimatelj je bio Mića Milošević, montažer Miloš Kovac, a producent Akademski filmski centar Doma kulture "Studentski grad". Kako je najavio Đorđević, zvanična premijera biće na predstojećem Festu.

Mencl je izjavio Tanjugu da mu je drago što je gledaocima na današnjoj projekciji bilo interesantno, ali nije hteo da komentariše Đorđevićev izbor scena i detalja.

"To je njegov film i njegov izbor. Ja to moram da poštujem", rekao je Mencl.

U dokumentarac su uključeni insert iz češkog filma "Strogo kontrolisani vozovi" (1967.), za koji je Mencl dobio Oskara, snimak iz jedne davne predstave u kojoj je nastupao kao komičar, što je i danas izazvalo puno smeha i aplauza, ali i afera iz žute štampe u Češkoj od pre nekoliko godina u vezi sa Menclovom mnogo mlađom suprugom i njenom trudnoćom.

Tu su, međutim, i ozbiljni razgovori Đorđevića i Mencla, koji je bio čest gost eks-ju i govori mešavinom srpskog, hrvatskog i češkog jezika, zatim podaci o Bohumilu Hrabalu, Sergeju Prokofjevu, a ponajviše, naravno, snimci sa proba i na samom kraju dugi insert sa uspešne premijere opere "Zaljubljen u tri narandže".

Dan Narodnog pozorišta biće proslavljen sutra tradicionalnom akademijom sa dodelom godišnjih nagrada, premijerom predstave "Zli dusi" i drugim programima kojima nacionalni teatar proslavlja svoj 143. "rođendan".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.