Najnovije istraživanje: Da se izbori održavaju u nedelju, ovako bi izgledali rezultati

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2020, 10:29

Najnovije istraživanje: Da se izbori održavaju u nedelju, ovako bi izgledali rezultati

Lista oko Srpske napredne stranke osvojila bi 58,2 odsto glasova

Da se parlamentarni izbori održavaju u nedelju, cenzus bi prešlo šest lista, a lista oko SNS mogla bi da osvoji blizu 60 odsto glasova, pokazuje poslednje predizborno istraživanje agencije Faktor plus.

Prema istraživanju, u parlament bi ušle i Socijalistička partija Srbije, zatim liste Aleksandra Šapića, Sergeja Trifunovića, Vojislava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Šešelja i Miloša Jovanovića.

, dok bi Socijalistička partija Srbije u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom mogla da računa na 12,5 procenata glasova. Cenzus bi prešle i liste Aleksandra Šapića, Sergeja Trifunovića, Vojislava Šešelja i Miloša Jovanovića, dok su na pola procenta i manje od pola od ulaska u parlament Dosta je bilo, Ujedinjena demokratska Srbija, Zavetnici i Pokret za obnovu kraljevine, pokazuju rezultati istraživanja.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaže da je moguće da vladajući naprednjaci osvoje i više od 60 odsto glasova.

- Realno je moguće i više, ali bi to, ako mogu da komentarišem, značilo previše dominacije. Pritom, oni su dominantni i sa bojkotom i bez njega. Njihov odlazak na preko 60 odsto značio bi i da su svi drugi, osim možda SPS-a, beznačajni, a to ni samim naprednjacima ne odgovara - ocenjuje Pejić.

On, međutim, smatra da lidera SNS Aleksandra Vučića to neće interesovati i da će, kako kaže Pejić, kao Nemci u fudbalu, gledati da da golova koliko god može.

Kada je reč o socijalistima, Pejić ukazuje da su procenti te stranke varirali poslednjih godina. On dodaje da je posle epidemije, SPS prvi ušao u kampanju i da , uz SNS, jedini ima opipljivu snagu.

Šapićev SPAS na izborima u nedelju uzeo bi, prema istraživanju, 4,9 odsto glasova i bio bi treća politička snaga u zemlji.

Pejić ocenjuje da je predsednik opštine Novi Beograd polako, ali sigurnim koracima došao do trećeg mesta na listi rejtinga.

- Dok jedan deo opozicije bojkotuje, a drugi se deli, Šapić se izdigao i miran dočekuje izbore - navodi Pejić.

On kaže da Pokret slobodnih građana ima amplitude u rejtingu koje zavise od karaktera Sergeja Trifunovića, ali i od poteza koje su vukli, poput onoga kada su najpre nameravali da bojkotuju izbore, a potom su od toga odustali. Prema istraživanju, oni su trenutno na 3,4 odsto i trebalo bi da pređu cenzus.

Srpska radikalna stranka trenutno ima 3,4 procenta, a i Metla 2020, čija je okosnica Demokratska stranka Srbije, mogla bi takođe preko cenzusa jer je na samoj ivici, navodi Pejić i dodaje da su Ujedinjena demokratska Srbija i Dosta je bilo malo ispod cenzusa.

Kada je reč o izlaznosti, da se izbori održavaju u nedelju, na njih bi izašlo 46 odsto glasača, pokazuje istraživanje. Na izbore ne bi izašlo 34 odsto građana, a 20 odsto je odgovorilo da ne zna ili nema stav o izlasku na izbore.

Istraživanje je rađeno na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije, na uzorku od 1.250 ispitanika, telefonskim putem, u periodu od 6. do 10. juna.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.