NIKOLIĆ U MOSKVI: Rusi, ulažite u Srbiju!

Izvor: Kurir, 30.Okt.2013, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIKOLIĆ U MOSKVI: Rusi, ulažite u Srbiju!

Neka vam naše prijateljstvo i moja reč budu garant za vaše sigurno poslovanje u Srbiji, poručio predsednik koji se posle podne sastaje s ruskim kolegom Vladimirom Putinom

MOSKVA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Moskvi sa direktorom "Gaspromnjefta" Aleksandrom Djukovom. Do susreta je došlo na marginama Investicione konferencije na kojoj će Srbija potencijalnim ruskim investitorima predstaviti skoro 80 projekata, vrednih sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << milijardi evra. Ovo je prvi put da se Srbija predstavlja u svetu na ovakav način. "Gaspromnjeft" je većinski vlasnik kompanije NIS.

"Srbija ima znatne investicione resurse i smatra da investicije ruskih partnera mogu biti iskorišćene na najbolji mogući način, na obostranu dobrobit", izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Moskvi, otvarajući Srpsko-rusku investicionu konferenciju.

Nikolić pozvao je danas na poslovnom forumu u Moskvi potencijalne investitore iz Rusije da dođu u Srbiju, koja je iz dana u dan investiciono sve atraktivnija destinacija i gde mogu da računaju na stabilno ekonomsko okruženje. Posle podne Nikolić se sastaje sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Dođite u Srbiju. Neka vam naše prijateljstvo i moja reč budu garant za vaše sigurno poslovanje u Srbiji. Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da se u Srbiji osećate dobro i da vaše investicije budu sigurne i uspešne", rekao je Nikolić otvarajući Investicionu konferenciju u Moskvi.

Kako je naglasio, on želi da ohrabri investitore da ulažu u Srbiju i da putem razvoja svog poslovanja na tržištu Srbije osnaže i ekonomsku, političku i kulturnu saradnju i prijateljske veze dve zemlje.

Nikolić je kazao da Srbija iz dana u dan postaje sve atraktivnija investiciona destinacija zbog stabilnog ekonomskog okruženja, dobre zakonske regulative, dobre poreske politike i raznovrsnih finansijkih olakšica.

Predsednik je naveo da se Srbija i Rusija 1990-ih godina "nisu najbolje razumele", a posebno od 2000. godine, kada je "rukovodstvo Srbije mislilo da mora da se opredeli između Istoka i Zapada, između Rusije i EU". "Sada je sve drugačije: i Istok i Zapad, i Rusija i EU. Jasno smo to rekli u Moskvi. Popravili smo ekonomske odnose i taj kontinuitet uspešne saradnje mora da se održi", kazao je Nikolić.

Predsednik je naveo da se usavršava ugovorno-pravna baza dve zemlje, da se otvara uspešna bankarska saradnja, da će do kraja 2013. godine početi izgradnja gasovoda "Južni tok" u Srbiji. Nikolić je kazao da postoje velike investicione mogućnosti za ulaganje u energetiku, poljoprivredu, građevinarstvo, turizam i industriju.Po rečima Nikolića, cilj konferencije u Moskvi je da se predstavi 80 najznačajnijih investicionih projekata u Srbiji.Na investicionoj konferenciji koju su organizovale privredne komore Rusije i Srbije, učestvovalo je više od 100 predstavnika ruskih firmi.

Predsednik PKS Željko Sertić kazao je da privreda Srbija ponudom investicionih projekata ne traži pomoć, već nudi zajedničko stvaranje profita u realizaciji projekata.

PKS će preuzeti odgovornost da srpski i ruski partneri što pre prođu kroz lavirinte srpskih propisa i insititucija, dodao je on.Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bčević kazao je da Srbija ne može da sama pokrene svoju privredu, ili da to može " vrlo sporo", te je zato jedan od prioriteta Vlade Srbije privlačenje stranih investicija.

Na konferenciji je potencijalnim ruskim investitorima predstavljeno 75 projekata srpskih kompanija, institucija i lokalne samouprave, ukupne vrednosti gotovo sedam milijardi evra. To su projekti iz oblasti energetike, poljoprivrede, građevinarstva, turizma i industrije, izabrani na javnom konkursu PKS početkom avgusta.

Nikolić u Beogradu sa delegacijom Gasproma

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se sutra u Beogradu sa delegacijom Gasproma, najavila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Nikolić će delegaciju Gasproma primiti u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike na Andrićevom vencu.

Delegaciju Gasproma, kako su prošle nedelje najavili srpski zvaničnici, predvodiće predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler, sa kojim će se između ostalog razgovarati o gasovodu Južni tok, čija izgradnja kroz Srbiju je najavljena za decembar 2013.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.