NEOČEKIVANI SAVEZNIK AMERIKE KRENUO NA MOSKVU! Na udaru ruske teritorije, Putin mora HITNO da reaguje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2019, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEOČEKIVANI SAVEZNIK AMERIKE KRENUO NA MOSKVU! Na udaru ruske teritorije, Putin mora HITNO da reaguje!

U Tokiju je održan miting sa zahtevom da se vrate "severne teritorije", kako u Japanu nazivaju južnokurilska ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan i Habomai.

Učesnici mitinga su izrazili spremnost da i dalje rade na povratku spornih ostrva Japanu.

Ministar za poslove Okinave i "severnih teritorija" Sejiti Eto je rekao na mitingu da je spreman da vodi prosvetni rad među stanovnicima i da poveća humanitarnu razmenu sa stanovnicima ostrva.

Na mitingu je učestvovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oko 500 ljudi. Nakon njegovog završetka, oni su prošetali centralnim ulicama grada. Miting se od 1945. godine održava svake godine 1. decembra.

Spor oko Kurilskih ostrva

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost predavanja ostrva Habomai i Šikotan Japanu. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

Pregovori koji su usledili, međutim, nisu doveli do rezultata, a dve zemlje do danas nisu potpisale mirovni sporazum.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.