NATO zabrinut zbog Kosova

Izvor: RTS, 05.Okt.2011, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO zabrinut zbog Kosova

Ministri odbrane NATO-a zabrinuti za situaciju na Kosovu. Pojedini ministri izrazili zabrinutost "što Beograd ne obeshrabruje Srbe da postavljaju barikade". Anders Fog Rasmusen rekao da "ne vidi potrebu" za posebnom istragom o upotrebi sile Kfora na severu Kosova.

Situacija na Kosovu je "zabrinjavajuća", ocenili su ministri odbrane zemalja članica NATO-a na sastanku u Briselu. Pre iznetog zaključka, ministri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su se susreli s komandantom Kfora Erhardom Drevsom i video-vezom razgovarali sa šefom Euleksa Gzavijeom de Marnjakom.

U razgovoru sa zapovednikom Kfora i šefom Euleksa više ministara NATO-a stavilo je do znanja da se problem na severu Kosova mora brže politički rešavati. Oni smatraju da Kfor ne treba da duže obavlja zadatke koje bi pre trebalo da vrši policija Euleksa.

Prema diplomatskim izvorima u NATO-u, više ministara nezadovoljno je zbog toga što, kako to oni smatraju, vlasti u Beogradu "u najmanju ruku ne obeshrabruju Srbe na severu Kosova u postavljanju barikada".

Rasmusen: KFOR koristi nužnu, minimalnu silu 

Generalni sekretar Atlantskog saveza Anders Fog Rasmusen je, najavljujući zasedanje ministara odbrane NATO, rekao da će Kfor "nastaviti da deluje nepristrasno i koristiti nužnu minimalnu silu, ali da ima pravo na samoodbranu".

"To se i dogodilo", po rečima Rasmusena, "upravo 27. septembra", kada su se sukobili srpski demonstranti i vojnici Kfora na severu Kosova. "Dobio sam podrobnu informaciju i imam potpuno poverenje u naše zapovednike, naše trupe i način na koji su oni delovali", zaključio je generalni sekretar NATO-a.

Rasmusen je rekao da je uloga Kfora na Kosovu da osigura bezbednost za sve stanovnike Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost i istako da će tako nastaviti - "čvrsto, pažljivo i nepristrasno, u skladu sa našim mandatom".

Rasmusen je pozvao sve strane "da izbegnu jednostrane akcije i zapaljive poruke".

"Sve pozivam da ulože napor za dijalog, a ne u sukobe, jer je bezbedna i stabilna budućnost u interesu svih ljudi na Kosovu", poručio je Rasmusen, naglasivši da "NATO podržava težnje celog regiona za uključivanje u evroatlantsku porodicu".

NATO trenutno ima oko pet hiljada vojnika na Kosovu i zasad su obustavljeni dalji planovi za smanjivanje tih trupa pošto je došlo do "naglo zaoštrene situacije i nasilja" na Kosovu, kako su procenili vojni i politički čelnici Atlantskog saveza.

Rasmusen je rekao da "ne vidi potrebu" za sprovođenje posebne istrage o upotrebi sile Kfora na severu Kosova, rekavši da je o tome razgovarao sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem i da je "Srbima ponudio informacije kroz uobičajene vojne kanale".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.