Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jun.2020, 14:51

Mustafa: Hotijeva Vlada dokazala posvećenost strateškom partnerstvu sa SAD i EU

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa pozdravio je odluku o ukidanju mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom i naveo da je Vlada Avdulaha Hotija dokazala svoju posvećenost strateškom partnerstvu sa SAD i EU.

"Od Srbije se očekuje da preduzme iste korake kako bi pokazala da li je zaista zainteresovana za dijalog koji doprinosi miru i stabilnosti. U međuvremenu, svi moramo biti jedinstveni i podržavati vladu da bi dijalog bio uspešan", napisao je Mustafa >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na na Fejsbuku.

Vlada Kosova je na današnjoj sednici odlučila da ukine mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom.

Premijer Avdulah Hoti je ocenio značajnom odluku o ukidanju reciprociteta koju je uvela prethodna vlada Aljbina Kurtija.

Hoti je na konferenciji za novinare rekao da očekuju da će srpska strana ukloniti prepreke kako bi dijalog mogao da se nastavi, ali da zadržavaju pravo suverene države da preduzme mere za očuvanje suvereniteta u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Protiv te odluke su glasali predstavnici Alijanse za budućnost Kosova.

Vlada Aljbina Kurtija mere reciprociteta preduzima od 1. aprila kada je ukinula taksu od sto odsto na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Vlada Kurtija je 29. maja pooštrila mere reciprociteta, zahtevajući od Srbije da u trgovinskim odnosima koristi naziv "Republika Kosovo".

Prema toj odluci, ni jedan kamion nije mogao ući na Kosovo ako u pratećim dokumentima nije stajalo da se roba uvozi u Republiku Kosovo.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.