Mirni protesti u Harkovu i Donjecku

Izvor: RTS, 23.Apr.2014, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirni protesti u Harkovu i Donjecku

Nastavljeno je okupljanje pristalica federalizacije Ukrajine ispred zgrade oblasne administracije u Donjecku, a u Harkovu su mitinge organizovali i "federalisti" i pristalice jedinstvene i nedeljive Ukrajine. Kijev povratio kontrolu nad Svjatogorskom.

Pristalice federalizacije okupile su se u Harkovu ispred zgrade gradske uprave pod parolom "Nema izbora bez >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << referenduma", preneo je Itartas, navodeći da je među njihovim zahtevima i taj da se ruskom jeziku dodeli status zvaničnog.

Holandski, britanski i danski avioni presreli su par ruskih bombardera koji se približio holandskom vazdušnom prostoru iz pravca Severnog mora.

Kako je preneo AP, holandsko ministarstvo je identifikovalo avione kao dva ruska bombardera TU-95, dodajući da su iz vazduhoplovne baze upućena dva holandska lovca F16.

Intervenisali smo kako bi osigurali da će oni napustiti naš vazdušni prostor, kazao je holandski major Vilko Ter Horst.

U isto vreme, kod Večne vatre su se okupile pristalice kijevskih vlasti, skandirajući parole podrške jedinstvenoj i nedeljivoj Ukrajini, navodi ruska agencija.

Mitinzi su održani bez sukoba, a policija je prethodno povećala stepen bezbednosti.

Ukrajinska agencija Unijan prenela je izjavu koordinatora Pokreta jugoistok Jurija Apuhtina da je cilj mitinga upućivanje zahteva odbornicima Harkova da pomognu u sprovođenju referenduma 11. maja, na kom bi se izjašnjavalo o ekonomskoj i kulturnoj federalizaciji Harkovske oblasti, statusu ruskog kao drugog zvaničnog jezika i autonomiji jugoistočnih oblasti.

Prema njegovim rečima, društvene organizacije traže da referendum bude održan na trgovima i ulicama Harkova, jer ne postoje zakonske mogućnosti za njegovo održavanje na drugom mestu.

Agencija Ukrinform javlja da se u centru Harkova, uz učešće pravoslavnog sveštenstva i predstavnika jermenske apostolske, rimokatoličke, protestantske, muslimanske i judejske konfesije, održava moleban za jedinstvenu Ukrajinu.

Prisutni u rukama nose plakate sa porukama protiv separatizma, a između molitvi skandiraju "Harkov je Ukrajina", "Slava Isusu Hristosu - Slava Ukrajini", navodi ukrajinska državna agencija, dodajući da je na trgu raspoređeno dosta policije.

Ruska agencija RIA Novosti izveštava da je u Donjecku nastavljeno svakodnevno okupljanje ispred zgrade oblasne administracije, koju kontrolišu demonstranti.

Predstavnici odreda samoodbrane nalaze se blizu obližnjeg kampa u kom inače borave, a situacija je mirna i čuju se zvuci ruske muzike, prenosi ruska agencija, dok Raša tudej izveštava da okupljeni, takođe, igraju fudbal i dele letke.

Unijan prenosi izjavu savetnika predsednika Donjecke oblasne administracije Aleksandra Tretjaka da se "Donjecka Narodna Republika" aktivno priprema za referendum o statusu Donbasa.

Kijev povratio kontrolu nad Svjatogorskom

U međuvremenu, ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je da su specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova "oslobodile bez žrtava" grad Svjatogorsk, koji se nalazi na strateškoj tromeđi Donjecke, Luganske i Harkovske oblasti na istoku Ukrajine, a koji je bio pod kontrolom "nelegalne naoružane grupe separatista", javile su ukrajinske agencije.

"Snage koje učestvuju u antiterorističkoj operaciji potisnule su nelegalnu oružanu grupu izvan naselja. Nema žrtava", navodi ta služba i dodaje da trenutno u Svjatogorsku i okolini patrolira policija, prenela je agencija UNN.

Ruska agencija RIA Novosti podseća da Svjatogorsk ima strateških značaj jer se nalazi na tromeđu tri oblast. U Donjecku, Harkovu i Lugansku od marta traju mitinzi pristalica federalizacije Ukrajine.

Oni su u Harkovu i Donjecku proglasili formiranje "Narodne Harkovske Republike" i "Donjecke Narodne Republike" i planiraju da u Donjecku i Lugansku 11. maja bude ofdržan referendum o statusu regiona.

Najoštriji sukobi proruskih aktivista i ukrajinskih snaga bezbednosti izbili su na severu Donjecke oblasti, u Slavjansku i Kramatorsku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.