Minsk: Više od stotinu građana privedeno tokom antivladinog protesta

Izvor: VOA, 30.Avg.2020, 16:40

Minsk: Više od stotinu građana privedeno tokom antivladinog protesta

Beloruska policija privela je 125 demonstranata tokom protesta u prestionici Minsku objavila je ruska agencija RIA novosti, pozivajući se na izjavu beloruskog ministra unutrašnjih poslova, javila je agencija Rojters. Demonstranti, koji su protestovali mirno, transportovani su policijskim maricama dok su preostali okupljeni građani negodovali, izvestio je Radio Slobodna Evropa. Desetine hiljada građana prethodno su se okupile u centru Miniska protestujući protiv predsednika države Aleksandra Lukašenka. Na još jednoj manifestaciji u nizu, pod nazivom “Marš mira i nezavisnosti”, uputili su se ka Trgu nezavisnosti mestu na kom su bile raspoređene brojne brojne bezbednose snage. Nedeljni protest organizaovan je na šezdeset šesti rođendan predsednika Lukašenka kome je, kako su objavili beloruski državni mediji, čestitku uputio ruski predsednik Vladimir Putin. Policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija nastojale su da spreče dolazak demonstranata iz više područja grada. Već dvadeset dva dana Belorusiju potresa talas protesta i štrajkova nakon predsedničkih izbora čije rezultate, i pobedu Aleksandra Lukašenka, spori deo građanske javnosti. Lukašanko je na vlasti u Belorusiji neprekidno poslednjih 26 godina – od kada je ta država proglasila nezavisnost i istupila iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Uoči marša u nedelju belorusko Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je građane da ne učestvuju u okupljanju, dok su novinarima preporučila da budu 100 metara od demonstranata, zbog kako su ukazali, njihove sopstvene sigurnosti. Desetine hiljada građana svake nedelje okuplja se na masovnim protestima na ulicama prestonice Belorusije Minska protestujući protiv izbornih rezultata koji ukazuju na ubedljivu Lukašenkovu pobedu – tvrdeći da izbori nisi bilim regularni. Događaju u Belorusiji privukli su pažnju međunadorne zajednice i zapadnih država koje su prigovorile tamošnjem režimu zbog brutalne policijske reakcije prilkom razbijanja demomnstracija. Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije (EU) saopštili su nakon sastanka u Berlinu 28. avgusta da su se složili da se uvedu sankcije za 20 visokih zvaničnika Belorusije, koji se sumnjiče da su umešani u izborne mahinacije i policijsko nasilje protiv opozicionih demonstranata nakon spornih predsedničkih izbora u toj zemlji. Sa druge strane, Rusija i njen predsednik Vladimir Putin, Belorusiji su ponudili vojno-policijsku pomoć ako za to, kako je ukazano, bude bilo potrebe.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Belorusija: Protest građana u Minsku

Izvor: VOA, 30.Avg.2020

Beloruska policija privela je 125 demonstranata tokom protesta u prestionici Minsku objavila je ruska agencija RIA novosti, pozivajući se na izjavu beloruskog ministra unutrašnjih poslova, objavila je agencija Rojters. Desetine hiljada građana prethodno su se okupilo u centru Miniska protestujući...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.