Ministarstvo privrede: Dačić nije podržao reforme

Izvor: Blic, 24.Jan.2014, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo privrede: Dačić nije podržao reforme

Ministarstvo privrede Srbije na čijem je čelu Saša Radulović, saopštilo je da premijer Ivica Dačić nije podržavao reforme i da se nije bavio ekonomskim aktivnostima Vlade.

- U dosadašnjem toku rada, predsednik Vlade nije bio prepreka bilo kakvim reformskim aktivnostima. Sa druge strane, nije bio ni podrška. Premijer, koji deluje kao da je pod pritiskom svakodnevnih napada preko žute štampe, do sada nije pokazivao veliki interes, niti se bavio ekonomskim aktivnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vlade - navodi se u saopštenju.

Pročitajte još Završen protest, za zakon o radu poseban tim Dačić: Problemi da se rešavaju putem socijalnog dijaloga

Dačić se danas sa reprezentativnim sindikatima dogovorio da će predloge zakona o privatizaciji i stečaju razmatrati Socijalno-ekonomski savet, pre nego što se nađu na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Ministarstvo privrede navelo je u saopštenju da su današnji protesti sindikata protiv donošenja zakona o privatizaciji i stečaju i protiv izmena Zakona o radu, "direktno instruisani od strane političkih partija u cilju zaustavljanja započetih reformi".

U saopštenju nije eksplicitno navedeno koje su to političke partije.

Ministarstvo privrede je navelo da je najava odustajanja od reformi bio "ničim izazvan neformalni sastanak održan 20. januara u obliku kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta, koji ne poznaje niti Zakon o Socijalno-ekonomskom savetu, niti Poslovnik o radu tog tela".

Na tom sastanku sa predstavnicima reprezentativnih sindikata i udruženja poslodavaca razgovarali su Dačić koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić koji je predsednik Srpske napredne stranke (SNS).

- Farsom sa tim naručenim sastankom i naručenim protestima sindikata, želi se stvoriti privid širokog protivljenja reformama - piše u saopštenju Ministarstva privrede.

Navodi se da je istog dana kada je održan taj sastanak, Ministarstvo rada bilo spremno da tekst Nacrta zakona o radu, posle svih pristiglih predloga i sugestija nakon završetka javne rasprave, uputi ministarstvima na mišljenje.

- U toku su bili pregovori i sa ostalim sindikatima oko usaglašavanja stavova i nazirala se i očekivala saglasnost svih strana do kraja ove sedmice nedelje. Svi ovi napori su bez ikakvog povoda, najave i obrazloženja obesmišljeni u ponedeljak - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na tom sastanku, u senci otpora Nacrtu zakona o radu, najavljeno i povlačenje predloga zakona o privatizaciji i stečaju i dva prateća zakona koji su u skupštinskoj proceduri i koje je Vlada jednoglasno usvojila 30. decembra 2013. godine.

Ministarstvo privrede ističe da je nacrte tih zakona predložilo Vladi početkom decembra, ali se odugovlačilo s njihovim usvajanjem, a očigledno je, da je bilo političke volje, da su ti zakoni mogli budu usvojeni u Skupštini pre 20. januara.

- Do sada, ni na današnjoj sednici Vlade, nije doneta nikakva formalna odluka o bilo kakvom povlačenju usvojenih predloga zakona iz skupštinske procedure. U isto vreme, Vlada nije postupila ni po drugoj urgenciji Ministarstva privrede da zakaže sednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o ovim predlozima zakona - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo privrede zatražilo je od Vlade da do 1. februara zakaže vanrednu sednicu Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o Predlogu zakona o privatizaciji, Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o stečaju, Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za privatizaciju i Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza.

- U protivnom, to će biti siguran znak da je vladajuća koalicija odustala od reformi - zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić nije podržao reforme

Izvor: Beta, 24.Jan.2014

BEOGRAD, 24. januara 2014. (Beta) - Ministarstvo privrede Srbije, na čijem je čelu Saša Radulović, saopštilo je u petak da premijer Ivica i da se nije bavio ekonomskim aktivnostima Vlade..."U dosadašnjem toku rada, predsednik Vlade nije bio prepreka bilo kakvim reformskim aktivnostima. Sa druge...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.