Ministarstvo pravde: Isplatićemo novac porodicama poginulih gardista

Izvor: Press, 06.Apr.2013, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo pravde: Isplatićemo novac porodicama poginulih gardista

Mediji su ranije preneli da Ministarstvo neće isplatiti odštetu već da će familije do novca doći prinudnom naplatom.
- Porodice ubijenih mladića primorane su da odštetu dobiju prinudnim putem. To će uraditi kroz izvršni postupak, uz primenu sredstava prinude, i plaćanje sudskih taksi. To će izazvati dodatne troškove jer će Ministarstvo i državni obveznici plaćati troškove izvršnog postupka, takse i advokatske troškove. Platiće i angažovanje Odseka za prinudno izvršenje Narodne banke Srbije - kaže za “Blic” advokat Predrag Savić, zastupnik porodica ubijenih gardista.
Ustavni sud je 31. januara 2013. doneo odluku da se porodicama gardista, poginulih na straži na Topčideru, u Beogradu, 5. oktobra 2004. godine, isplati obeštećenje za nematerijalnu štetu u iznosu od po 5.000 evra.

Međutim, Ministarstvo pravde je danas saopštilo da će novac biti isplaćen i izražava stav da ne podržava stvaranje bilo kakvih naknadnih troškova prilikom ovog postupka, a koje bi dodatno snosio budžet Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Dragan Jakoljević i Dražen Milovanović ubijeni su 5. oktobra 2004. u kasarni "Karaš" na Topčiredu, a ni posle devet godina njihovo ubistvo nije rasvetljeno.

I dalje je u toku pretkrivični postupak protiv NN lica.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.