Izvor: RTS, 29.Sep.2022, 14:20

Ministar spoljnih poslova Češke u Prištini: Sprovesti sve dogovore sa Beogradom

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski izjavio je u Prištini da je za integrisanje u EU potreban dogovor sa Beogradom i pozvao na primenu svih sporazuma postignutih u dijalogu.
"Želim da kažem da je normalizacija odnosa suštinski aspekt procesa evropskih integracija. Bez uspeha u ovoj oblasti, nemoguće je postići uspeh u približavanju EU. Dve strane moraju da poštuju i sprovedu sporazume postignute dijalogom", rekao je Lipavski na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za medije nakon razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade u Prištini Besnikom Bisljimijem.
Lipavski je potvrdio da Češka, predsedavajuća Evropskom unijom radi na unapređenju procesa liberalizacije viznog režima za žitelje KiM, te da pruža podršku Prištini po pitanju vladavine prava, ali i članstva u međunarodnim organizacijama kao što su NATO i EU.
"Naša poruka je jasna, građani Kosova mogu da računaju na podršku Češke u pogledu vladavine prava, ali i članstva u međunarodnim organizacijama, uključujući EU i NATO. Moja prva poseta Kosovu dolazi u trenutku kada Češka predsedava EU. Želim da istaknem da je Zapadni Balkan, uključujući Kosovo, među regionalnim prioritetima. Naši napori su usmereni na napredak u procesu integracije, uključujući liberalizaciju viznog režima. Ovo su tehnički sastanci od kojih se očekuje da rezultiraju pozitivnom odlukom za Kosovo, a češko predsedništvo radi na ovom polju i mi to podržavamo", rekao je Lipavski.
Bisljimi je naveo kako je stvoreno političko okruženje u kome može da se donese pozitivna odluka u vezi sa procesom vizne liberalizacije.
"Posetili smo sve skeptične zemlje. Mi smo rešili sva pitanja. Imamo okruženje, okolnosti u kojima možemo da donesemo pozitivnu odluku", uveren je Bisljimi, izrazivši i očekivanje da će Češka tokom svog mandata predsedavanja Evropskom unijom pogurati proces liberalizacije viznog režima.
Dodao je da je stavljanje na dnevni red zasedanja EU 13. oktobra i pitanja liberalizacije viznog veoma važan korak, ali ne i konačan.
Češkog ministra Lipavskog u Prištini će primiti i predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Češka podrška briselskom dijalogu i primeni sporazuma Kosova i Srbije

Izvor: VOA, 29.Sep.2022

Češka podržava proces dijaloga između Beograda i Prištine i očekuje da obe strane poštuju i sprovedu postignute sporazume, poručio je ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski, koji boravi na Kosovu. Lipavski je, posle razgovora sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem, naveo...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.