Linkovi

Češka podrška briselskom dijalogu i primeni sporazuma Kosova i Srbije


Češki šef diplomatije Jan Lipavski i zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi (Foto: Vlada Kosova)
Češki šef diplomatije Jan Lipavski i zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi (Foto: Vlada Kosova)

Češka podržava proces dijaloga između Beograda i Prištine i očekuje da obe strane poštuju i sprovedu postignute sporazume, poručio je ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski, koji boravi na Kosovu.

Lipavski je, posle razgovora sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem, naveo da Češka podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i da je normalizacija odnosa između dve strane bitna za proces evropskih integracija.

Bez uspeha u ovoj oblasti ne može biti približavanja Evropskoj uniji. Želim da izrazim moju i podršku Evropske unije i specijalnog predstavnika Evropske unije da pomogne Kosovu i Srbiji da positignu sporazum o normalizaciji odnosa i potrebno je da obe strane poštuju i da izvrše implementaciju već postignutih sporazuma”, rekao je on.

Češki zvaničnik ukazao je i da država koju predstavlja podržava viznu liberalizaciju za kosovske građane.

"Ima još posla da se uradi u vezi sa viznom liberalizacijom, ali smo na dobrom putu da pronađemo političku podršku da završimo ovaj proces. Postoji nekoliko tehničkih sastanaka koji će rezultirati pozitivnom odlukom za Kosovo. Češko predsedništvo radi na ovom polju i mi to podržavamo", poručio je Lipavski.

Sa druge strane, zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi precizirao je da je Kosovo konstruktivna strana u dijalogu.

Mi smo uvek spremni da pružimo ideje i rešenja koja bi doprinela punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom. Proces normalizacije treba da ima jasne rezultate rokove i principe u dijalogu”, rekao je on.

Bisljimi je izrazio uverenje da će biti pomaka i u vezi sa procesom vizne liberalizacije - imajući u vidu da će to pitanje biti na dnevnom redu sastanka radne grupe Evropskog saveta 13. oktobra.

“Imamo veliko poverenje i verujemo da će Republika Češka unaprediti ovaj proces tokom svog predsedavanja, da ćemo imati pozitivnu odluku za putovanje bez viza. Liberalizacija viza je značajna ne samo simbolično nego i politički jer će povećati kredibilnost Evropske unije na Kosovu”, rekao je Besnik Bisljimi.

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipovski tokom boravka u Pirštini sastao se i predsednicom i premijerom Kosova, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

XS
SM
MD
LG