Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Nov.2018, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Žene u Srbiji zarađuju 16 posto manje od muškaraca

Žene u Srbiji zarađuju oko 16 odsto manje od muškaraca i to mora da se promeni, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, povodom Dana jednakih zarada koji danas obeležava Evropska unija.

"To se, na žalost, ne razlikuje od evropskog proseka koji iznosi 16,3 odsto", rekla je ona i istakla da žene u Srbiji kao i one u >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << EU "do kraja godine rade za džabe".

Žene, iako većinski završavaju fakultete, rade u manje plaćenim sektorima, dok ih je u onim perspektivnijim poput IT znatno manje, rekla je Zorana Mihajlović, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Razlozi zbog kojeg su žene manje plaćene višestruki su, neophodno je da menjamo navike i patrijarhalne obrasce prisutne u svakom društvu", rekla je Mihajlović.

Ona je rekla i da su žene te koje brinu o članovima porodice, pa su češće prinuđene da odsustvuju s posla i u najvećem procentu odlaze na plaćeno odsustvo zarad brige o deci.

Žene, smatra ministarka, treba ohrabriti da uđu u svet prirodnih i tehničkih zanimanja, a dodala je i da je neophodno "promovisati ekonomiju roditeljstva i ulogu očeva u odgajanju dece".

Prema njenim rečima muškarci na kućne poslove sedmično potroše 10 sati, dok žene nakon radnog vremena na poslu provedu još 22 sata u nedelji obavljajući kućne obaveze.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.