Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2019, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković (SNS): U Parizu bi mogao da se formuliše okvir za dijalog

Poslanica Srpske napredne stranke i članica Odbora Skupštine Srbije za evrointegracije, Vesna Marković, izjavila je danas da je samit u Parizu - ako se održi - prilika da se formuliše okvir za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uz ocenu da bi značajno bilo uključivanje SAD u taj proces, kao garanta nekog budućeg dogovora.

Inicijativu za samit u Berlinu, odnosno Parizu, pokrenule su Francuska i Nemačka, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ali je izuzetno važno uključivanje SAD koje su i "javno pokazale želju da učestvuju u ovom dijalogu", rekla je Marković za agenciju Beta.

"Na primeru implementacije Briselskog sporazuma imali smo priliku da vidimo da Evropska unija (EU), koja je trebalo da bude garant sprovođenja ovog sporazuma, nažalost nije u tome uspela. EU nije uspela da utiče na Prištinu da se formira Zajednica srpskih opština, a nije možda na pravi način uticala ni na to da se ukinu takse", rekla je Marković.

Po njenim rečima, potrebno je uključivanje SAD zbog uticaja koji one imaju u regionu i, kako je dodala, "jer je nama potreban mnogo snažniji garant onoga što bi se dogovorilo na nekom budućem samitu ili u toku neke naredne faze dijaloga".

Marković je podsetila je da se stavovi SAD i Francuske razlikuju od stava Nemačke, koja ja kategornčno protiv promene granica, dok su Vašington i Pariz izrazili spremnost da podrže svako rešenje koje bi bilo rezultat dogovora Beograda i Prištine.

Ona je rekla da od samita u Parizu, ukoliko se održi, očekuje da će se na njemu "formulisati okvir za nastavak nekog budućeg dijaloga Beograda i Prištine", podsetivši da je uslov Srbije za nastavak dijaloga ukidanje taksi koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i BiH.

Povodom samita u Poznanju koji treba da se održi u julu u okviru Berlinskog procesa, Marković je rekla da je veliki nedostatak to što parlament nije deo tog procesa.

Ona je rekla da je verovala da je Berlinski proces, kada je pokrenut, predstavljao prekretnicu u odnosima budući da je uspeo da okupi za stolom lidere regiona.

"Ono što nedostaje (Berlinskom procesu) jeste uključivanje parlamenata i mehanizam o onome što se dešava između dva samita, kao i praćenje rezultata", rekla je članica skupštinskog Odbora za evrointgracije.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Marković (SNS): U Parizu bi mogao da se formuliše okvir za dijalog, važno uključivanje SAD

Izvor: Beta, 13.Jun.2019

Poslanica Srpske napredne stranke i članica Odbora Skupštine Srbije za evrointegracije, Vesna Marković, izjavila je danas da je samit u Parizu - ako se održi - prilika da se formuliše okvir za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uz ocenu da bi značajno bilo uključivanje SAD u taj proces, kao...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.