Mađarska će podržati Srbiju

Izvor: B92, 13.Maj.2013, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska će podržati Srbiju

Budimpešta, Beograd -- Mađarska će u potpunosti podržati Srbiju da bi u junu dobila datum za početak pregovora o članstvu, rekla je potpredsednice Vlade Suzane Grubješić.

Ona se danas sastala sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Janošem Martonjijem u Budimpešti.

"Mađarska pruža punu podršku Srbiji na njenom evropskom putu i u nastojanju da na junskom samitu dobijemo datum za otpočinjanje pregovora. Ta uveravanja sam dobila od ministra spoljnih poslova Mađarske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Martonjija i čitava atmosfera ovde u Budimpešti ide u prilog tome da Srbija treba da dobije datum", izjavila je Grubješić.

Kako je saopštila pres služba vlade, Grubješić je istakla da "podrška suseda, a naročito suseda koji su već u Evropskoj uniji, vrlo je značajna za Srbiju i zato sam veoma zahvalna na podršci koju je ministar Martonji dao Vladi Srbije".

Martonji je kazao da Mađarska u potpunosti podržava napore Srbije da postane članica Evropske unije.

"Mađarska se nada da će sve države EU prepoznati napore srpske vlade i snažno se zalažemo da se u junu Srbiji odredi datum za početak pregovora o članstvu u EU, jer su oni, sa aspekta stabilnosti, političkog razvoja i ekonomske saradnje, veoma važni za čitav region", poručio je Martonji.

Martonji je takođe rekao da je zadovoljan odnosom srpske vlade prema mađarskoj manjini u Srbiji, čiji se položaj, prema njegovoj oceni, popravlja, dodaje se u saopštenju.

Potpredsednica Vlade Srbije danas se u Budimpešti sastala i sa zamenikom premijera i ministrom državne uprave i pravde Mađarske Tiborom Navračičem, a obratila se i učesnicima ekonomskog foruma Ukrajina-Mađarska, na temu "Novi pristupi rešavanju starih izazova".
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grubješićeva u Budimpešti

Izvor: RTS, 13.Maj.2013

Podrška Mađarske evropskom putu Srbije i razvoj regionalne saradnje, glavne teme razgovora potpredsednice Vlade Suzane Grubješić sa zvaničnicima Mađarske...Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić razgovaraće u Budimpešti sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Janošem...

Nastavak na RTS...

Puna podrška Srbiji za dobijanje datuma u junu

Izvor: Beta, 13.Maj.2013

BUDIMPEŠTA/BEOGRAD, 13. maja 2013. (Beta) - Madjarska će u potpunosti podržati Srbiju da bi u junu dobila datum za početak pregovora o članstvu, rečeno je u ponedeljak na sastanku potpredsednice Vlade Srbije za evropske integracije.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.