Mađari podigli spomenik sa spiskom OTETIH teritorija: Među njima pola Balkana, ali i DEO SRBIJE (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jun.2020, 16:49

Mađari podigli spomenik sa spiskom "OTETIH" teritorija: Među njima pola Balkana, ali i DEO SRBIJE (FOTO)

Monumentu ukopan u zemlju nedaleko od glavnog ulaza u budimpeštanski parlament

Premijer Mađarske Viktor Orban je stogodišnjicu mirovnog sporazuma iz Versaja obeležio otvaranjem spomenika koji "vapi za amputiranim" delovima velike Mađarske. Čine ih delovi Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine... Versajskim sporazumom je okončan Prvi svetski rat i njime je nestalo carstvo Austrougarske, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a time su delovi Srbije, Hrvatske i Slovenije ušle u sastav prve južnoslovenske države Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.

Ukupno 12.500 gradova, sela i opština koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austrougarskoj, upisano je slovima od nerđajućeg čelika na monumentu koji je sagrađen, odnosno ukopan u zemlju, nedaleko od glavnog ulaza u budimpeštanski parlament.

Za događaj pripremljena posebna opera, po uzoru na Riharda Vagnera, a zvanicama se na otvaranju delile crne vrpce.

Projekt je posvećen "mirovnom diktatu" iz Velikog Trianona, dvorca u Versaju kraj Pariza, i mađarskim narodnim žrtvama, navodi ovaj hrvatski list.

Exactly 100 years ago, in the Trianon palace at Versailles, two medium-ranking Hungarian officials signed away 2/3 of their country, and 3.3 million of their compatriots.

A new Monument of National Solidarity has appeared in the past weeks in front of parliament in Budapest.

🇭🇺 pic.twitter.com/kcIi5L0u63

— Visegrad 24 🇨🇿🇭🇺🇵🇱🇸🇰 (@visegrad24) June 4, 2020

Pre tačno sto godina delegacije sila Antante i Mađarske tamo su potpisale smanjivanje nekadašnje kraljevine Ugarske na trećinu nekadašnje veličine, čime je oko tri miliona Mađara ostalo izvan državnih granica.

- Istorija ne poznaje nijednu naciju koja je preživela takav gubitak krvi - bila je Orbanova poruka narodu koji poziva na ponovno ujedinjenje oko svoje figure.

Taj list piše da danas u zemljama regiona živi oko dva miliona Mađara, najviše u Rumuniji, Srbiji i Slovačkoj, a Viktor Orban sa njima ozbiljno računa kao sa najlojalnijim biračkim telom.

Orban oko "nametnutog" mira u Trianonu već godinama gradi lični revizionistički mit.

Karte velike Mađarske sa delovima drugih država dostupne su svuda, od benzinskih pumpi do trafika.

Inače, Viktor Orban je i ranije izazvao reakcije u domaćoj i regionalnoj javnosti kada je na svom Facebook-u podelio kartu "Velike Mađarske".

Fotografiju "Velike Mađarske", Orban je objavio uz poruku: "Ispit iz ostorije", aludirajući na državnu maturu koja se u Mađarskoj održava ovih dana.

Na objavljenoj mapi u Mađarsku je "ubacio" i delove teritorija Srbije, Hrvatske i Rumunije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

SKANDAL U BUDIMPEŠTI Orban podigao spomenik sa spiskom "OTETIH" teritorija - među njima su i DELOVI SRBIJE (FOTO)

Izvor: Blic, 07.Jun.2020, 12:46

Mađarski premijer Viktor Orban koji je stogodišnjicu versajskog mirovnog sporazuma obeležio predstavljanjem spomenika koji vapi za „amputiranim“ delovima velike Mađarske. Čine ih delovi Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine..

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.