MUP Srbije odbacio navode HRV

Izvor: B92, 15.Apr.2015, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP Srbije odbacio navode HRV

MUP Srbije negirao je navode iz izveštaja "Hjuman rajts voča" prema kojima srpska policija zlostavlja i maltretira tražilaca azila i migranata.

U saopštenju dostavljenom agenciji AP se navodi da se migranti dosad nisu žalili srpskim vlastima zbog navodnog maltretiranja, objavila je američka agencija.

"Tvrdnje koje su migranti i tražioci azila izneli organizaciji HRV nisu podržani činjenicama i dokazima koji bi doprineli utvrđivanju konkretne odgovornosti zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u policiji i graničnoj policiji", piše u saopštenju.

HRV, sa sedištem u Njujorku, objavio je jutros na svom sajtu da je putem intervjua sa migrantima i tražiocima azila ta organizacija došla do informacija o nasilnim napadima, pretnjama, uvredama, ucenama, odbijanju davanja tražene specijalne zaštite za decu bez pratnje odraslih, kao i grupnom slanju migranata natrag u Makedoniju.

"Srpske vlasti bi trebalo da štite tražioce azila i migrante, uključujući decu koja beže od rata i progona, a ne da dopuštaju policiji da ih zlostavlja. Vlasti treba da hitno spreče policiju da primenjuje zastrašivanje i zlostavljanje i da odgovorne za to pozove na odgovornost", izjavila je istražiteljka HRV Emina Ćerimović.

HRV je između novembra prošle i januara ove godine ispitala 81 tražioca azila i migranta, među kojima i 18 dece, na više lokacija u Srbiji i Makedoniji.

Ta organizacija je došla do informacija da migranti i tražioci azila doživljavaju zlostavljanje od strane srpske policije, posebno u Subotici, ali i na jugu i istoku Srbije, kao i u Beogradu.

Predstavnici HRW su se po ovom pitanju sastali sa zvaničnicima srpskog državnog Komesarijata za izbeglice i migracije, sa ombudsmanom, kao i predstavnicima nevladinih organizacija, agencije UN za izbeglice, UNHCR i delegacije Evropske unije u Srbiji, ali zvaničnici srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova nisu pristali na sastanak sa predstavnicima HRW, uprkos više puta ponovljenim zahtevima, navodi se na sajtu te organizacije.

"Ukoliko Srbija zaista teži tome da postane članica EU, trebalo bi da stane na kraj policijskom zlostavljanju i da hitno istraži navode o lošem postupanju policije", istakla je Ćherimović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policija Srbije odbacuje navode HRW o imigrantima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Apr.2015

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije negiralo je navode iz izveštaja "Human rught watcha" prema kojima policija zlostavlja i maltretira tražilaca azila i migranata...U saopštenju dostavljenom agenciji AP se navodi da se migranti dosad nisu žalili srpskim vlastima zbog navodnog maltretiranja,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Posle izveštaja HRW: Da li su migranti na udaru srpske policije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Apr.2015

Hjuman Rajts Voč (Human Rights Watch - HRW) objavio je izveštaj u kome se tvrdi da u Srbiji policija maltretira, zlostavlja, pljačka migrante i azile. Nije obezbeđen za njih pristojan smeštaj, pa neki spavaju po šumama, gladuju čak i deca. Ovaj izveštaj zasnovan je na razgovorima istražitelja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.