MAKRON PRIZNAO: Nismo uspeli sa sankcijama Rusiji, njena privreda nije doživela kolaps

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Dec.2023, 10:39

MAKRON PRIZNAO: Nismo uspeli sa sankcijama Rusiji, njena privreda nije doživela kolaps

Makron je dodao i da EU mora nastaviti sa podrškom Kijevu, čak i u slučaju da SAD odustanu od iste

Makron je priznao da EU "nije bila baš uspešna" u obuzdavanju Rusije tako što je zaobišla sankcije i odustala od uvoza ruske nafte i gasa, koje su joj mnogi uveli, da je "uspela na istočnom frontu" i da njena ekonomija "nije propala".

- Ruska privreda nije doživela kolaps - rekao je Makron, optuživši za neuspeh zemlje koje su pomagale Rusiji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zaobilazeći uvedena ograničenja.

Govoreći o pomoći Ukrajini, Makron je rekao da je ovo veoma teško vreme za Ukrajince.

- Pojavljuju se nova pitanja. Postoji neizvesnost oko američke politike. Ali naš interes je mirna Evropa, koja može da osigura bezbednost svojih suseda i teritorije - ocenjuje Makron u intervjuu za TV "Frans 5".

Prema njegovim rečima Evropska unija mora da nastavi da pruža pomoć Ukrajini, čak i ako se stav SAD promeni, jer je za EU ​​ovo pitanje sopstvene bezbednosti.

Francuski predsednik ocenjuje da je podrška Ukrajini "jedno od fundamentalnih pitanja 2024. godine" i da Evropa ima "volju i sredstva" da nastavi da pomaže Kijevu čak i bez podrške Vašingtona.

- U narednim mesecima moramo da napravimo izbor. Osećamo da neke zemlje EU počinju da sumnjaju. Naši američki partneri mogu da sumnjaju, ali moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, jer naša sposobnost da živimo u miru zavisi od toga. Evropska bezbednost je u pitanju. Čak i ako Amerikanci odluče da promene svoju poziciju, ovo je pitanje evropskog suvereniteta i mogućnosti da sami izaberu svoju budućnost - kazao je Makron u intervjuu.

On je naglasio da Evropa nije u ratu sa Rusijom i da pokušava da spreči eskalaciju sukoba, posebno nuklearnog.

Prema njegovim rečima, neophodno je i dalje podržavati Ukrajinu kako bi "prešla na pregovore pod svojim uslovima".

(Srbija Danas/RT Balkan)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Makron priznao: Ruska privreda nije doživela kolaps, sankcije nisu uspele

Izvor: 24sedam.rs, 21.Dec.2023

Krivicu za nesupeh sankcija svalio je na zemlje koje su zaobilazile ograničenja

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.