Lugansk: Poginuo ruski novinar

Izvor: B92, 17.Jun.2014, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lugansk: Poginuo ruski novinar

Moskva/Lugansk -- Novinar Ruske državne radiotelevizije (VGTRK) Igor Korneljuk (37) poginuo je danas kod Luganska na istoku Ukrajine, javile su ruske novinske agencije.

Korneljuk je teško ranjen iz minobacačke vatre kod prigradskog naselja Mirni kod Luganska, ali je kasnije podlegao povredama u bolnici, navele su ruske državne agencije, pozivajući se na glavnog lekara Prve oblasne bolnice Luganska Fjodora Soljanika.

Ta informacija je potvrđena i u direktnom programu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednog od kanala te kompanije "Rusija 24".

"Preminuo je specijalni izveštač VGTRK koji je ranjen kod Luganska", navedeno je u saopštenju, preneo je Itar-Tas s.

Pojedini ruski mediji, među kojima je i televizija "Raša tudej", izvestili su da je na mestu poginuo i tonski tehničar koji je bio u ekipi sa Korneljukom, Anton Vološin, ali RIA Novosti ističe da informacija o njemu još nema.

Treći član ekipe, kamerman Viktor Denisov, preživeo je granatiranje, navodi RT.

RIA Novosti navodi izjavu očevica da je granata pala pored grupe novinara, od kojih je jedan držao u ruci mikrofon sa oznakom TV kanala "Rusija", a Denisov takođe ističe da su svi novinari imali na sebi oznake da su predstavnici medija.

Korneljuk je rođen u Zaporožju u Ukrajini a od 1998. godine radio je državnoj RTV.

Ruske agencije izveštavaju da se između ukrajinskih snaga i proruskih ustanika vode žestoke borbe kod Luganska od sinoć i da je ka tom gradu pokušala da se probije kolona ukrajinskih oklopnih vozila.

Rusija zahteva nezavisnu istragu o ubistvu novinara

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović osudila je danas pogibiju ruskog novinara Igora Korneljuka na istoku Ukrajine.

"Ova smrt je još jedan strašan podsetnik da nije dovoljno učinjeno na zaštiti novinara, koji rizikuju svoje živote izveštavajući iz zona konflikta u Ukrajini", navodi se u saopštenju Mijatovićeve. Mijatovićeva je pozvala vlasti da brzo i detaljno istraže sve okolnosti ovog napada i privedu počinioce pravdi, preneo je Itar-Tas s.

Moskva zahteva od Kijeva sprovođenje nezavisne istrage povodom pogibije ruskog novinara Igora Korneljuka na istoku Ukrajine, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Zahtevamo od ukrajinskih vlasti da sprovedu objektivnu istragu ove tragedije i na adekvatan način kazne odgovorne", navodi se u saopštenju.

"Očekujemo od svetskih medija da odlučno i objektivno osude svakodnevne zločine ukrajinske vojske", stoji u saopštenju, koje je preneo Itar-Tas s.

U saopštenju se, takođe, dodaje da smrt Korneljuksa još jednom ubedljivo pokazuje "kriminalnu strukturu snaga koje su pokrenule kaznenu operaciju na istoku Ukrajine".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novinar ruske TV poginuo kod Luganska

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2014

Novinar Ruske državne radio-televizije (VGTRK) Igor Korneljuk (37) poginuo je danas kod Luganska na istoku Ukrajine, javile su ruske novinske agencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dva ruska novinara poginula kod Luganska

Izvor: Studio B, 17.Jun.2014

Dva novinara Ruske državne televizije (VGTRK) poginula su danas kod Luganska na istoku Ukrajine, javila je večeras VGTRK. ..Novinar Igor Korneljuk koji je teško ranjen iz minobacačke vatre kod prigradskog naselja Mirni kod Luganska podlegao je povredama u bolnici, navele su ruske agencije, pozivajući...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.