Lepota od 121 miliona megapiksela: Ruski satelit napravio najbolji snimak Zemlje

Izvor: Blic, 13.Maj.2012, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lepota od 121 miliona megapiksela: Ruski satelit napravio najbolji snimak Zemlje

Ruski metereološki satelit Elektro–L snimio je neverovatnu i po svoj prilici do sada najbolju fotografiju planete Zemlje, koja je postala apsolutni hit čim je objavljena. Ova fotografija velike rezolucije snimljena je kamerom od 121 miliona megapiksela, i verovatno da tajna njene upečatljivosti leži upravo u tome. Poređenja radi, Nasine fotografije Zemlje se prave tako što se više njih preklapa kako bi se dobio finalni proizvod.

Meteorološki satelit koji je fotografiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << snimio sa visine od 36.000 kilometara iznad površine planete postavljen je u geostacionarnu orbitu, što znači da je usklađen sa Zemljinom rotacijom i fiksiran u jednoj tački iznad Zemlje.

Fotografije ovog tipa snima svakih pola sata, a svaki piksel prestavlja jedan kilometar.

Fascinantnu fotografiju Zemlje možete daunloudovati odavde.

Na fotografiji je vegetacija umesto zelenom prikazana crvenom bojom, jer se uz vidljivi deo spektra snima i onaj čije su talasne dužine blizu infracrvenog dela.

Zahvaljujući geostacionarnoj orbiti ruskog satelita, od fotografija koje je snimio napravljen je i video, koji prikazje Zemljinu rotaciju u ubrzanom vremenskom toku i od koga istinski zastaje dah.

VIDEO > Ruski snimak Zemlje:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.