Da li je ovo najbolja fotografija Zemlje?

Izvor: Vesti-online.com, 13.Maj.2012, 03:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je ovo najbolja fotografija Zemlje?

Čim je objavljena, ruska fotografija naše planete postala je apsolutni hit. Satelit Elektro – L snimio je neverovatnu fotografiju masivne rezolucije kamerom od 121 miliona piksela. Poređenja radi, NASA-ine slike se snimaju tako da se više njih preklapa kako bi se dobio krajnji proizvod.

Meteorološki satelit koji je snimio Zemlju s visine od 36.000 kilometara iznad površine planete postavljen je u geostacionarnoj orbiti, što znači da je usklađen s Zemljinom rotacijom i fiksiran je u jednoj tački iznad naše planete. Snima fotografije ovog tipa svakih pola sata, a svaki piksel prestavlja jedan kilometar.

U videu pogledajte slike od kojih zastaje dah.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Lepota od 121 miliona megapiksela: Ruski satelit napravio najbolji snimak Zemlje

Izvor: Blic, 13.Maj.2012

Ruski metereološki satelit Elektro–L snimio je neverovatnu i po svoj prilici do sada najbolju fotografiju planete Zemlje, koja je postala apsolutni hit čim je objavljena. Ova fotografija velike rezolucije snimljena je kamerom od 121 miliona megapiksela, i verovatno da tajna njene upečatljivosti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.