Izvor: RTS, 25.Jan.2023, 12:32

"Leopardi" i "abramsi“ za rođendan Zelenskom; Zaharova: Nemačka umešana u unapred planirani rat protiv Rusije

Rat u Ukrajini – 336. dan. Ukrajinska vojska potvrdila je da su se njene trupe povukle iz Soledara. Berlin zvanično potvrdio da šalje "leoparde 2" Kijevu, kao i da će dozvoliti i drugim zemljama da urade isto. Moskva odgovara da je ta odluka potvrda umešanosti Nemačke u "unapred planirani rat protiv Rusije". Predsednik SAD Džo Bajden potvrdio da će SAD poslati 31 tenk "abrams“ u Ukrajinu. Predsednik Ukrajine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Volodimir Zelenski uveo je sankcije jednom od najbogatijih ukrajinskih biznismena i devetorici visokorangiranih sveštenika povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom.
Odluka Berlina koju su svi saveznici Kijeva u Evropi očekivali, prema pisanju "Špigela" konačno je stigla. Navodi se da je nemački kancelar Olaf Šolc odlučio da pošalje tenkove "leopard 2" u Ukrajinu i dozvoli drugim zemljama kao što je Poljska da to isto učine.

U objavi se navodi da je nemačka spremana da pošalje bateriju, u kojoj bi trebalo da bude 14 "leoparda".
Berlin je nešto ranije primio zahtev Varšave da joj odobri reeksport "leoparda 2" u Ukrajinu.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ističe da članice Alijanse ne treba da šalju samo odbrambeno oružje već i ono koje će Kijevu omogućiti da povrati izgubljene teritorije.
Kremlj upozorava da je slanje tenkova Ukrajini uplitanje NATO-a u sukob i da bi to trajno obeležilo odnose Rusije i Nemačke.

"Naši odnosi su na najnižoj tački, nema sadržajnog dijaloga ni sa Nemačkom ni sa drugim zemljama Evropske unije i NATO-a. Isporuke tenkova 'leopard' ne obećavaju ništa dobro odnosima Rusije i Nemačke. Trajno će ih obeležiti", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Čini se da Vašington odustaje od svog protivljenja slanja borbenih tenkova "M1 abrams" Kijevu, a najava promene kursa mogla bi doći već ove nedelje, rekla su dva neimenovana američka zvaničnika Rojtersu.
Novoimenovani komandant grupe združenih snaga za zonu "specijalne vojne operacije" Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju rekao je da je nova ruska vojna reforma odgovor na mogućnost širenja NATO-a kao i "kolektivnom Zapadu" na korišćenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije.
"Vladimir Putin je sredinom januara odobrio vojnu reformu i ona se može prilagođavati tako da bude odgovor na pretnje ruskoj bezbednosti", rekao je Gerasimov za portal Argumeti i fakti.
U Ukrajini borba i sa korupcijom. Vlasti u Kijevu smenile su načelnike Dnjepropetrovske, Zaporoške, Kijevske, Sumske i Hersonske oblasti.
Među smenjenim političarima su i zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov i zamenik šefa predsedničkog kabineta Kirilo Timošenko.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Kijev predložio Minsku pakt o nenapadanju.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.