Lavrov: Moskva i Ankara planiraju seriju razgovora o Idlibu

Izvor: B92, 24.Feb.2020, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Moskva i Ankara planiraju seriju razgovora o Idlibu

Moskva i Ankara planiraju novu seriju konsultacija o situaciji u sirijskom Idlibu, najavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"U pripremi je još jedna serija konsultacija i nadamo se da će nam pomoći da postignemo dogovor o tome na koji način može da se obezbedi da zaista postane zona deeskalacije, gde teroristi neće vladati", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenosi Tas.

Prema njegovim rečima, turska vojska u Idlibu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razume da se u zoni deeskalacije vodi borba pritiv terorista.

"Niko se nikada nije dogovorio u okviru postignutih sporazuma između predsednika Rusije i Turske da neće biti izvođeni kontranapadi protiv terorista ukoliko pokušaju da se ponašaju na način na koji to sada čine", istakao je Lavrov.

Lavrov je naveo da je "uveren da turska vojska 'na terenu' vidi i razume to veoma dobro".

"Teroristi su više puta napadali naše pozicije i pozicije sirijskih snaga, kao i sirijske civilne objekte iz oblasti gde se nalaze turske osmatračnice", napomenuo je Lavrov.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je pre dva dana izjavio da se nada da će se 5. marta sastati sa liderima Rusije, Nemačke i Francuske, Vladimirom Putinom, Angelom Merkel i Emanuelom Makronom, kako bi razgovarali o situaciji u sirijskoj pokrajini Idlib.

Erdogan je dodao da bi sastanak četvoro lidera u martu mogao da bude organizovan u Istanbulu.

Situacija u pokrajini Idlib pogoršala se dramatično krajem januara kada su trupe sirijske vlade počele ofanzivu na ekstremiste koji su prekršili primirje. U toj akciji veći deo pokrajina Alep i Idlib su oslobođeni.

Moskva je više puta izrazila podršku ovim protivterorističkim akcijama, dok je Ankara tvrdila da su vladine trupe prekršile mirovni sporazum iz Sočija.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Turska

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lavrov u Beogradu na godišnjicu NATO agresije

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Feb.2020

BEOGRAD - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posjetiće Beograd 24. marta, rekao je za Tas srpski diplomatski izvor.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.