Lajen: EU da ograniči cenu gasa i zaštiti infrastrukturu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2022, 10:48

Lajen: EU da ograniči cenu gasa i zaštiti infrastrukturu

Evropska unija bi trebalo da uvede privremenu gornju granicu cena prirodnog gasa i pojača zaštitu vitalne infrastrukture, rekla je danas predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.

„Uvođenje ograničenja na gas u celini je privremeno rešenje, dok ne budemo razvili novi indeks cena EU, koji će obezbediti bolje funkcionisanje tržišta i Komisija je već počela da radi na tome“, kazala je predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EK u Evropskom parlamentu, prenosi Rojters.

Ona je navela da je u pismu liderima EU, koji se sastaju u Pragu od četvrtka, predložiti da Unija uspostavi zajednički sistem nabavke energenata.

Fon der Lajen naglasila je i da zemlje Evropske unije treba da pojačaju zaštitu svoje vitalne infrastrukture sprovođenjem stres testova i upotrebom satelitskog nadzora za otkrivanje potencijalnih pretnji.

„Dela sabotaže na gasovodu Severni tok pokazali su koliko je naša energetska infrastruktura ranjiva. U interesu je svih Evropljana da bolje zaštite ovu vitalnu infrastrukturu“, izjavila je predsednica EK u obraćanju poslanicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lajen: Evropska unija da ima zajednički sistem nabavke gasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2022

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je danas da će liderima EU, koji se sastaju ove nedelje, ukazati na potrebu ograničenja cene gasa i zauzela se za zajednički sistem nabavke energenata u EU...Vlade članica EU su nedeljama raspravljale o ograničenju cene gasa, a da nisu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Fon Der Lajenova za provere bezbednosti ključne evropske strukture

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Okt.2022

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen založila se danas za uvođenje provera bezbednosti ključne evropske infrastrukture, uključujući energetsku, nakon curenja gasa iz gasovoda Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru čije se podvodno oštećenje smatra sabotažom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.