Lajen: Evropska unija da ima zajednički sistem nabavke gasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2022, 11:53

Lajen: Evropska unija da ima zajednički sistem nabavke gasa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je danas da će liderima EU, koji se sastaju ove nedelje, ukazati na potrebu ograničenja cene gasa i zauzela se za zajednički sistem nabavke energenata u EU.

Vlade članica EU su nedeljama raspravljale o ograničenju cene gasa, a da nisu postigle dogovor, prenosi Rojters.

Dok većina članica podržava neki oblik ograničenja, Nemačka, Danska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Holandija se protive, navodeći zabrinutost zbog bezbednosti snabdevanja.

U govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu, predsednica Evropske komisije je saopštila danas da će izložiti mapu puta u pismu liderima EU, koji će se okupiti u Pragu od četvrtka.

"Uvođenje ograničenja na gas u celini je privremeno rešenje, dok ne budemo razvili novi indeks cena EU, koji će obezbediti bolje funkcionisanje tržišta i Komisija je već počela da radi na tome“, poručila je predsednica EK u Evropskom parlamentu, prenosi Rojters.

Ona je takođe rekla da EU treba da pojača pregovore sa partnerima od poverenja i razmotri zajedničke nabavke, i da treba početi od gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije.

Predsednica EK upozorila je, na raspravi o eskalaciji ruske agresije na Ukrajinu u Evropskom parlamentu, da će nakon zime ponovno morati da se pune skladištagasa i istakla da bi EU "trebala da ima zajednički sistem nabavke energenata".

Pozdravila je plan REPowerEU, kojim se "ubrzava prema energetskoj nezavisnosti".

Fon der Lajen je saopštila i da zemlje Evropske unije treba da pojačaju zaštitu svoje vitalne infrastrukture sprovođenjem stres testova i upotrebom satelitskog nadzora za otkrivanje potencijalnih pretnji.

Dela sabotaže na gasovodu Severni tok pokazali su koliko je naša energetska infrastruktura ranjiva. U interesu je svih Evropljana da bolje zaštite ovu vitalnu infrastrukturu, izjavila je predsednica EK u obraćanju poslanicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.