Lajčak Hotiju: Sloboda kretanja garantovana briselskim sporazumom; Kurti: Dijalog treba da se nastavi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2020, 12:34

Lajčak Hotiju: Sloboda kretanja garantovana briselskim sporazumom; Kurti: Dijalog treba da se nastavi

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uputio je zvanično pismo premijeru privremenih kosovskih institucija Avdulahu Hotiju u kome ga upozorava da Prištine ima obavezu da poštuje sve potpisane sporazume u Briselu, među kojima je i onaj o posetama zvaničnika.

Lajčak je Hotija, u pismu upućenom 23. novembra, upozorio da je sloboda kretanja predviđena sporazumom o Slobodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kretanja i Sporazumom o zvaničnim posetama.

"Sporazum o zvaničnim posetama i njegovi amandmani koji su integralni deo ovog sporazuma obezbeđuju redovno vršenje zvaničnih poseta. Ta pravila, zajedno sa Sporazumom o slobodi kretanja, pokazala su se vrlo korisnim i predstavljaju dostignuće u radu između vas i Beograda, koje se mora sačuvati", napisao je Lajčak, prenosi prištinski Reporteri.

Lajčak je naveo da nepoštovanje ovih sporazuma šalje vrlo negativan signal za kredibilitet Prištine kao strane u procesu dijaloga, kao i da takva kršenja podrivaju napore ka normalizaciji odnosa između strana i eskalaciju tenzija na terenu.

"EU očekuje da će Kosovo nastaviti da se angažuje na postiizanju sveobuhvatne normalizacije sa Srbijom, a to uključuje i poštovanje i sprovođenje svih postignutih sporazuma u okviru dijaloga", napisao je Lajčak u pismu Hotiju.

Hoti: Poštovaćemo sporazume, ali posete su osetljivo pitanje

Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti izjavio je danas da je primio pismo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, te da će Priština poštovati sporazume, ali da će svaki zahtev za posetu biti tretiran u kontekstu osetljivosti u kome se zemlja nalazi.

"Poštujemo dogovore, naravno, zalažemo se za slobodno kretanje, radimo u procesu dijaloga da zaključimo sva otvorena pitanja, ali ponekad su prilično osetljiva. Primio sam pismo od Lajčaka, odgovoriću, svaki zahtev za posetu će se tretirati u kontekstu osetljivosti", rekao je Hoti novinarima, prenosi Gazeta ekspres.

Kurti: Dijalog treba da se nastavi, ali posle izbora

Lider kosovskog Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je tokom posete severnoj Kosovskoj Mitrovici, gde je boravio u okviru predizborne kampanje, da je zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti KiM bila provokacija, prenosi Gazeta ekspres.

"Očigledno je da posete srpskih zvaničnika na Kosovo u sadašnjem kontekstu, kada nema suočavanja s prošlošću, a istovremeno se nastavljaju njihove težnje i pretenzije prema našoj državi, ne mogu biti dobrodošle“, rekao je Kurti za TV T7.

Bivši premijer je dodao da dijalog Beograda i Prištine treba da se nastavi, ali bi trebalo da se odvija u drugom obliku.

Kurti, koji je sada u opoziciji, kaže da bi dijalog trebalo da se nastavi nakon novih izbora, prenosi Kosovo onlajn.

"Potrebni su nam novi parlamentarni izbori iz kojih bi proizašla nova vlada i novi predsednik, ali ne zaboravimo da Kosovo trenutno ima predsednika, v. d. Vjosu Osmani, tako da stolica predsednika nije upražnjena“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, legitimna i kredibilna vlada biće formirana kada Samoopredeljenje dođe na vlast.

Lajčak informisao Bundestag i nemačke članove EP o dijalogu

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je jutros informisao članove Bundestaga i nemačke članove Evropskog parlamenta o trenutnom stanju i narednim koracima u dijalogu.

"Izuzetno cenim njihovo interesovanje i podršku", naveo je Lajčak na Tviteru i objavio fotografije video poziva koji je imao.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta je Lajčak pisao Hotiju?

Izvor: B92, 26.Nov.2020

Priština -- Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uputio je zvanično pismo premijeru privremenih kosovskih institucija Avdulahu Hotiju...Lajčak je Hotija u pismu podsetio da je sloboda kretanja zvaničnika Beograda i Prištine predviđena sporazumima o slobodi kretanja,...

Nastavak na B92...

Lajčak upozorava Prištinu zbog odbijanja zahteva zvaničnika Beograda da posete KiM

Izvor: RTS, 26.Nov.2020

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je prištinskim predstavnicima da su posete zvaničnika iz Beograda regulisane sporazumom o slobodi kretanja, ističući da svaka zabrana znači kršenje dogovorenog i da u krajnjem slučaju može da izazove eskalaciju...

Nastavak na RTS...

Lajčak uputio protestno pismo Hotiju povodom zabrane Vučiću poseti Kosovo

Izvor: Danas, 26.Nov.2020

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uputio je zvanično pismo premijeru Avdulahu Hotiju, kao znak protesta zbog zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Kosovo, u kome ga je podsetio da je obaveza Kosova da poštuje sve potpisane sporazume u Briselu,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.