Lajčak: Dijalog Kosova i Srbije može da se završi u nekoliko meseci

Izvor: VOA, 02.Mar.2021, 16:10

Lajčak: Dijalog Kosova i Srbije može da se završi u nekoliko meseci

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je u Prištini da bi dijalog dve strane mogao da bude završen za nekoliko meseci. Istovremeno, vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani poručila je da u dijalogu neće biti reči o promeni granica i da taj proces treba da se završi recipročnim priznanjem. Specijalni predstavnik Evropske unije  Lajčak imao je nekoliko poruka za svoje domaćine u Prištini- da su EU i SAD u partnerstvu i da je dolaskom Bajdenove administracije, to partnerstvo jače. Uputio je i podršku izbornom programu Aljbina Kurtija, sa kojim je razgovarao u ponedeljak uveče, i Vjose Osmani i istakao da države članice EU, ali i SAD, očekuju nastavak procesa dijaloga. „Zaključak sa ova dva sastanka je da će se dijalog nastaviti i da treba da se obave neke interne procedure, ali da postoji razumevanje o nastavku dijaloga. Moja poslednja poruka jeste da imate političko jedinstvo na Kosovu, jer dijalog nije odgovornost jedne političke partije, nego odgovornost svih političkih partija, koje treba da shvate da mi želimo da vidimo da su se tome pridruže i udruženja civilnog društva“, rekao je Lajčak. Ustvrdio je i da od Beograda i Prištine zavisi kada će dijalog biti završen, ali da smatra da nisu u pitanju godine, već meseci. „Mi ćemo nastaviti što je pre moguće, kada Kosovo i Srbija budu spremni i ponavljam ponovo da taj proces može da se završi i u nekoliko meseci, nije više pitanje godina. Mi nećemo žuriti, ali Kosovo i Srbija treba da odluče o tome koliko će brzo nastaviti i koliko žele da se sastaju, nedeljno ili mesečno, mi ćemo to olakšati, ali ne želimo i ne očekujemo da će se ovaj proces trajati 10, pet ili tri godine, ukoliko postoji volja", rekao je Lajčak. Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani je ponovila da proces dijaloga treba da se završi recipročnim priznanjem Srbije i Kosova - bez promene granica. “Za nas proces dijaloga treba da ima jedan "reset", jedno razmatranje koje će između ostalog pomoći da Republika Kosovo bude spremna, a iznad svega da poštuje svoje interese i interese građana Republike Kosova u procesu koji svakako treba da rezultira recipročnim priznanjem Kosova i Srbije u aktuelnim granicama Kosova i sa aktuelnim Ustavom Kosova”, rekla je Osmani. Govoreći o Zajedici srpskih opština ukazala da će se u tom slučaju poštovati odluka Ustavnog suda. Lajčak se sastao i sa premijerom u tehničkom mandatu Avdulahom Hotijem i liderima nekoliko političkih stranaka.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Lajčakova poseta Kosovu

Izvor: VOA, 02.Mar.2021

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je u Prištini da bi dijalog dve strane mogao da bude završen za nekoliko meseci. Istovremeno, vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani poručila je da u dijalogu neće biti reči o promeni granica...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.