LAVROV: NATO je institucija Hladnog rata, čije je širenje vodilo samo ka sukobu

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Feb.2017, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LAVROV: NATO je ''institucija Hladnog rata'', čije je širenje vodilo samo ka sukobu

Rusija želi da gradi pragmatične odnose sa SAD

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji opisao NATO kao "instituciju Hladnog rata" čije je širenje vodilo ka napetostima bez presedana u Evropi u proteklih 30 godina. On je u obraćanju učesnicima konferencije rekao da je "okončan poredak ustanovljen posle Hladnog rata".

- zasnovane na uzajamnom poštovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i nikakve činjenice u optužbama da je Rusija hakovala američku Demokratsku partiju - rekao je Lavrov

Foto: Profimedia

On je naveo i da se njegova zemlja "ne slaže s onima koji optužuju Rusiju za pokušaje podrivanja svetskog liberalnog poretka".  Takođe je zatražio od Kijeva i proruskih snaga u Ukrajini da vode dijalog.

Američki potpredsednik Majk Pens poručio je prethodno danas na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da će nova administracija SAD podržati NATO i stati uz Evropu, dok istovremeno traži nove načine saradnje sa Rusijom, ali nastavlja da poziva tu zemlju na odgovornost u vezi sa ukrajinskom krizom.

Foto: Profimedia

U prvom značajnom spoljnopolitičkom obraćanju u ime administracije predsednika Donalda Trampa, Pens je upozorio saveznike u NATO-u da moraju pružiti pravičan doprinos kako bi podržali NATO, napomenuvši da mnogi "nisu na jasnom ili uverljivom putu" ka tom cilju.

Takođe je istakao da Rusija mora da ispoštuje mirovne sporazume iz Minska i da ublaži nasilje na istoku Ukrajine.

"Znajte: SAD će nastaviti da Rusiju pozivaju na odgovornost, iako tražimo novi zajednički jezik koji, kao što znate, predsednik Tramp veruje da se može pronaći", istakao je Pens u unapred pripremljenom govoru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.