Kvinta povodom predstojećih kosovskih izbora: Bez osuđivanih na listama

Izvor: RTS, 30.Avg.2019, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvinta povodom predstojećih kosovskih izbora: Bez osuđivanih na listama

Ambasadori Kvinte poručili su u saopštenju, povodom predstojećih vanrednih parlamentarnih izbora, da kandidati na izbornim listama ne bi trebalo da imaju kriminalni dosije.
Ambasadori Francuske, Italije, Nemačke, Velike Britanije i SAD u saopštenju poručuju da je "Kosovu potrebna vladavina prava".
Smatraju da kandidati na predstojećim izborima ne bi trebalo da imaju kriminalnu prošlost ili da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << budu povezani sa kriminalcima. Takođe, dodaje se u saopštenju, trebalo bi da tokom kampanje pokažu kako će se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala.
Predstojeći kosovski izbori nude priliku za neodložno otpočinjanje razgovora sa Beogradom u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma koji će doprineti regionalnoj stabilnosti, dodaje se u saopštenju ambasadora Kvinte.
Ocenjuju da bi buduće prištinske vlasti mogle da postignu dogovor sa zvaničnim Beogradom, ali da će toj novoj vladi biti neophodna fleksibilnost u pregovorima i sposobnost da jasno postavi viziju budućeg odnosa.
Predstojeći parlamentarni izbori na Kosovu su ključni za sve građane na Kosovu, koji zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost, navodi se u saopštenju ambasadora zemalja Kvinte u Prištini.
U saopštenju se odbacuje da Kvinta podržava bilo koju stranu ili kandidata na izborima i dodaju da će se pridružiti lokalnim i međunarodnim organima kako bi obezbedili fer atmosferu za izbornu trku.
Ambasadori, kako se navodi, očekuju da sve strane promovišu atmosferu fer takmičenja na čitavoj teritoriji Kosova.
Takođe očekuju da se izbori sprovedu u boljem maniru od prethodnih i izbegnu situacije poput prevare iz 2010. godine o čemu je bilo reči i u izveštaju Evropske unije, kao i zastrašivanja kandidata kosovskih Srba koji nisu bliski Srpskoj listi, što se takođe navodi u izveštaju EU iz 2017. godine.
Građani su pozvani da ukažu na bilo kakve pokušaje zloupotrebe sredstava za kampanju i zastrašivanja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kvinta pozvala gradjane Kosova da ne glasaju za kriminalce i da ukažu na zastrašivanja

Izvor: Beta, 30.Avg.2019

Vlade zemalja Kvinte saopštile su da su predstojeći kosovski parlamentarni izbori presudna prilika za smer u kojem će se u budućnosti kretati Kosovo i pozvale njegove gradjane da ne glasaju za kriminalce i da ukažu na bilo kakve pokušaje zastrašivanja.U zajedničkom saopštenju, vlade Francuske,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.