Kukan: Nećete u EU pre 2022.

Izvor: B92, 29.Jan.2014, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kukan: Nećete u EU pre 2022.

Beograd -- Neki srpski političari imaju veliki entuzijazam. To je lepo, ali treba biti realan. Do članstva će vam, biti potrebno najmanje osam godina, Eduard Kukan.

Ovako ritam naših evrointegracija vidi Eduard Kukan, predsednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, Kosovom, Crnom Gorom, BiH i Albanijom.

"Čuda se ponekad događaju, ali ne uvek. Treba proći kroz svih 35 poglavlja. To je veoma spor administrativni proces. Samo će skrining trajati do proleća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sledeće godine", navodi Kukan.

On navodi da su izbori unutrašnja stvar Srbije.

" Svi napori treba da budu usmereni na nastavak uspešnog procesa evropskih integracija. Bitno je da unutrašnja politička situacija ne utiče negativno na dobre rezultate koje je ova vlada ostvarila na putu ka EU. Sve što su rekli, zaista su i uradili", kaže on i dodaje da Srbija ne treba bespogovorno da ispunjava samo ono što Brisel traži od nje.

"Vrlo pažljivo morate da analizirate šta su vaši interesi i da se za njih borite. Ako mislite da ste u pravu, nije neophodno da prihvatite sve ono što vam prvo ponude u pregovorima. Morate da branite svoju zemlju, poljoprivredu, transport, čovekovu okolinu, interese vašeg naroda. Zato je veoma važno imati veoma jak pregovarački tim i biti svesni šta vam je cilj", rekao je Kukan.

On kaže i da Beograd ne sme da smetne s uma da je reč o dva jednaka partnera.

"Tako vaša strana mora da gleda na ove pregovore. Da ima na umu da će pregovarati o pitanjima koja će imati veoma jak uticaj na svakodnevni život vaših građana. Govorim to s iskustvom ministra spoljnih poslova Slovačke koji je prošao kroz čitav taj proces", rekao je Kukan.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.