Kukan: Ne prihvatajte sve što Brisel traži!

Izvor: Večernje novosti, 28.Jan.2014, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kukan: Ne prihvatajte sve što Brisel traži!

NEKI srpski političari imaju veliki entuzijazam, kada je reč o brzini kojom zemlja može da ide ka EU. To je lepo, ali mora da se bude veoma realan. Do članstva će vam, po mojim procenama, biti potrebno najmanje osam godina.Ovako ritam naših evrointegracija vidi Eduard Kukan, predsednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, Kosovom, Crnom Gorom, BiH i Albanijom.* Da li ovaj vaš kalendar znači da je naša vlast isuviše optimistična kada tvrdi da pregovori mogu da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << okončaju do 2018. godine? - Čuda se ponekad događaju, ali ne uvek. Treba proći kroz svih 35 poglavlja. To je veoma spor administrativni proces. Samo će skrining trajati do proleća sledeće godine.* Hoće li vanredni izbori usporiti naš put ka EU?- Izbori su unutrašnja stvar Srbije, a svi napori treba da budu usmereni na nastavak uspešnog procesa evropskih integracija. Bitno je da unutrašnja politička situacija ne utiče negativno na dobre rezultate koje je ova vlada ostvarila na putu ka EU. Sve što su rekli, zaista su i uradili.* Treba li Srbija bespogovorno da ispunjava samo ono što Brisel traži od nje ili da čvršće brani svoje stavove?- Vrlo pažljivo morate da analizirate šta su vaši interesi i da se za njih borite. Ako mislite da ste u pravu, nije neophodno da prihvatite sve ono što vam prvo ponude u pregovorima. Morate da branite svoju zemlju, poljoprivredu, transport, čovekovu okolinu, interese vašeg naroda. Zato je veoma važno imati veoma jak pregovarački tim i biti svesni šta vam je cilj.* Ima li Beograd kapacitete da promenimo sadašnji pristup?- Nemojte nikada da smetnete s uma da je reč o dva jednaka partnera. Tako vaša strana mora da gleda na ove pregovore. Da ima na umu da će pregovarati o pitanjima koja će imati veoma jak uticaj na svakodnevni život vaših građana. Govorim to s iskustvom ministra spoljnih poslova Slovačke koji je prošao kroz čitav taj proces.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kukan: Nećete u EU pre 2022.

Izvor: B92, 29.Jan.2014, 00:17

Beograd -- Neki srpski političari imaju veliki entuzijazam. To je lepo, ali treba biti realan. Do članstva će vam, biti potrebno najmanje osam godina, Eduard Kukan...Ovako ritam naših evrointegracija vidi Eduard Kukan, predsednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, Kosovom, Crnom...

Nastavak na B92...

Srbiji do EU treba najmanje osam godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2014

Predsednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Eduard Kukan procenjuje da će Srbiji do članstva u Evropskoj uniji biti potrebno najmanje osam godina, ali dodaje da svi napori treba da budu usmereni na nastavak uspešnog procesa evropskih integracija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Pregovori o članstvu najmanje osam godina

Izvor: Beta, 29.Jan.2014

BEOGRAD, 28. januara 2014. (Beta) - Predsednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Eduard Kukan izjavio je da će, prema njegovoj proceni, pregovori o članstvu Srbije u EU trajati najmanje osam godina..."Neki srpski političari imaju veliki entuzijazam kada je reč o brzini kojom zemlja...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.