Krstić o samitu Putina i Bajdena: U Ženevi bez rešenja za goruća pitanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2021, 13:15

Krstić o samitu Putina i Bajdena: U Ženevi bez rešenja za goruća pitanja

Sastanak američkog i ruskog predsednika Džozefa Bajdena i Vladimira Putina važan je zbog ponovnog uspostavljanja dijaloga između Vašingtona i Moskve imajući u vidu njihove tenzične odnose u poslednjih nekoliko godina, kaže Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka i navodi da ne treba očekivati da će u današnjim razgovorima dvojice lidera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Ženevi biti rešena goruća pitanja u odnosima dve zemlje.

"Najvažnije je što će dvojica predsednika danas razgovarati. Kada su tenzične situacije u odnosima između dve strane, razgovor, odnosno, ponovno uspostavljanje dijaloga je pozitivan korak", kaže Krstić za Tanjug.

Za očekivati je, dodaje, da se u razgovorima Bajdena i Putina sa nulte tačke pokrenu određena pitanja u kojima je moguće doći do dogovora, kao što su, kako kaže, stanje u Ukrajini, kao i situacija u Gruziji i na Bliskom istoku.

"Tu su i teme u kojima Rusija i SAD sve vreme faktički sarađuju kao što su nuklearno naoružanje, ali i konvencionalno, s ozbirom da su dve zemlje početkom godine produžile START sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja", navodi Krstić.

On, međutim, ne očekuje da će se na agendi "na ozbiljnom nivou" naći pitanje o stanju ljudskih prava u Rusiji ili navodno mešanje Rusije u američke izbore.

"To može da se pomene, ali suštinski neće biti nikakvih pregovora jer Rusija neće o tome da pregovara, kao što ni SAD neće pregovarati oko svojih ključnih interesa", navodi Krstić.

Za Vašington je, ističe, među ključnim pitanjima ponašanje Rusije u Ukrajini i u Gruziji, dok je Moskvi, kako kaže, važno kako će se politički zapad, odnosno i SAD i njihovi saveznici, u perspektivi postavljati prema Rusiji.

Krstić podseća da je Putin u "predvečerje" sastanka sa Bajednom u intervjuu za En-Bi-Si izneo tezu da je Rusija bila "nasamarena za sve pare" i da se osećala prevareno od strane Zapada.

"Putin će verovatno pokušati da nametne tu temu, da se na Rusiju gleda kao na aktera sa kojim se može sarađivati, ali kojem se ne smeju osporiti vitalni nacionalni interesi, naročito u susedstvu", kaže Krstić.

Komentarišući jučerašnji samit "EU SAD" u Briselu, Krstić kaže da je ključna poruka tog sastanka, kao i prethodno održanih samita G7 i "NATO EU" da se, kao što je rekao Bajden, Amerika vratila u Evropu i kao predvodnik zapadnog sveta.

Prema njegovoj oceni, odnosi SAD i EU su već bolji nego što su bili za vreme Donalda Trampa i da se može očekivati da će pokušavati da nastupaju jedinstveno na određenim "pozornicama", a jedna od tih pozornica biće i dijalog Beograda i Prištine koji se, kako kaže, više neće voditi na dva odvojena koloseka.

Krstić smatra da će u odnosima EU i SAD ostati trzavice oko pojedinih strukturnih problema koje su mnogo stariji od Trampa, poput visine izdataka u okviru NATO, ali i u trgovinskim odnosima.

Dodaje i da su problemi u odnosima nastali tokom pandemije, kada je Bajden odbio da višak vakcina ustupi EU, donekle prevaziđeni novim zajedničkim planom za borbu protiv virusa korona.

"U kriznim situacijama obe strane pokazuju da će prvo da gledaju sebe, tako da ne treba očekivati da će u odnosima EU i SAD biti med i mleko, ali sigurno će biti bolji nego u vreme Trampa", smatra Krstić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Bez rešenja u Ženevi"

Izvor: B92, 16.Jun.2021

"Sastanak američkog i ruskog predsednika važan je zbog ponovnog uspostavljanja dijaloga između Vašingtona i Moskve, imajući u vidu njihove tenzične odnose."..To je danas rekao Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka i navodi da ne treba očekivati da će u današnjim razgovorima dvojice lidera...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.