Krim slavi pristupanje Rusiji

Izvor: Politika, 16.Mar.2014, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krim slavi pristupanje Rusiji

Prema rezultatima ankete Republičkog instituta za politička i društvena istraživanja sprovedene na 200 glasačkih mesta na Krimu, 93 odsto izašlih na današnji referendum izjasnilo se za prisajedinjenje Krima Rusiji, saopšteno je neposredno po zatvaranju birališta.

Prema rečima međunarodnih posmatrača na čijem je čelu Mateuš Piskorski iz Poljske, referendum je protekao u skladu sa međunarodnim standardima, prenela je agencija Itar - tas s.

Vicepremijer Krima Rustam >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Temirgalijev rekao je da rezultatiati ankete predstavljaju pobedu naroda krima.

„Devedeset tri procenta glasalo je za pripajanje Rusiji, a sedam za Ukrajinu. To je pobeda. Ura!”, rekao je Temirgalijev.

Na referendumu je zabeležen veoma visok odziv birača, viši od 80 odsto, a na referendumu građani su odgovarali na dva pitanja - „Da li ste za ujednjenje Krima i Rusije s pravom subjekta Ruske Federacije?” i „Da li ste za obnavljanje Ustava Republike Krim iz 1992. godine i status Krima kao dela Ukrajine?”.

U Simferopolju je odmah po zatvaranju birališta počelo okupljanje građana sa ruskim zastavama na glavnom trgu, a prema poslednjim informacijama tamo je prisutno oko 15.000 građana koji proslavljaju referndumski rezultat.

Bela kuća ponovila da ne priznaje referendum na Krimu

Po zatvaranju biračkih mesta u ukrajinskom regionu Krimu, čiji su građani odlučivali o pripajanju Rusiji, Bela kuća je saopštila da ne priznaje taj referendum „održan pod pretnjom nasilja i zastrašivanja” ruske vojske.

„Ovaj referendum je protivan ukrajinskom ustavu, a međunarodna zajednica neće priznati rezultate glasanja održanog pod pretnjom nasiljem i zastrašivanja ruskom vojnom intervencijom”, navodi se u saopštenju, a preneo je Rojters.

Bela kuća je dodala da će Rusija zbog vojne intervencije na Krimu platiti cenu u vidu sankcija i povećane nestabilnosti.

„Kako smo mi i naši saveznici već ranije istakli, Rusija će zbog vojne intervencije i kršenja međunarodnog prava platiti cenu, ne samo u vidu mera koje će uvesti SAD i naši saveznici, nego i kao direktan rezultat ruskih mera koje će izazvati destabilizaciju u regionu”, istakao je portparol Bele kuće Džej Karni.

On je dodao: „Davno su prošli dani kad je međunarodna zajednica mogla mirno da stoji po strani dok jedna država nasilno zauzima teritoriju druge zemlje.„

Prema rezultatima ankete Republičkog instituta za politička i društvena istraživanja sprovedene na 200 glasačkih mesta na Krimu, 93 odsto izašlih na današnji referendum izjasnilo se za prisajedinjenje Krima Rusiji, saopšteno je na Krimu neposredno po zatvaranju birališta.

Kličko: Naši vojnici će ostati u na Krimu

Ukrajinski opozicionar, bokser Vitalij Kličko, izjavio je da nova vlada u Kijevu, posle referenduma na Krimu, neće povući svoje vojnike iz kasarni na tom poluostrvu i oštro kritikovao Rusiji.

„Naši vojnici će i u buduće ostati u našim kasarnama na Krimu"`, rekao je Kličko danas za „Bild am Zontag” i, naglašavajući da oni ne žele rat, niti da ukrajinski i ruski vojnici pucaju jedni na druge, upozorio svet da Rusija, međutim, provocira i da će rezultat referenduma na Krimu biti nelegitiman.

„Mi ne želimo rat i ne želeimo situaciju u kojoj će ruski i ukrajinski vojnici morati da pucaju jedni na druge. Nama je, međutim, kroz sankcije potreban jasan signal za ruskog predsednika Vladimira Putina da ovo kršenje međunarodnog prava na Krimu ne može ostati bez odgovora”, rekao je Kličko i oštro kritikovao ruskog predsednika.

„Rusija, neverovatnom agresijom provocira našu zemlju. Referendum o budućnosti Krima je nelegitiman i mi ga nećemo prihvatiiti”, rekao je Kličko i jasno naveo da nova vlada u Kijevu neće povući svoje trupe sa tog poluostrva i da će „ukrajinski vojnici i u buduće ostati u našim kasarnama na Krimu”.

Bivša predsednica ukrajinske vlade, koja važi i kao mogući predsednik Ukrajine Julija Timošenko je, međutim, pozvala svet na najoštrije mere prema Rusiji.

„Ukoliko bi Putin posle aneksije Krima nastavio napad na našu zemlju, pozivam vođe demokratskog sveta da primene najoštrije instrumente, da bi tog napadača zaustavili”, rekla je Timošenko danas za nemački list „Tagešspigel”.

Brisel snažno osudio referendum na Krimu

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo osudili su u zajedničkoj izjavi održavanje referenduma na Krimu, ocenjujući da je u suprotnosti sa ukrajinskim Ustavom i međunarodnim pravom.

„Referendum je nelegalan i nelegitiman i njegov ishod neće biti priznat”, navedeno je u izjavi visokih zvaničnika EU koji su se pozvali na jedinstveno mišljenje šefova država i vlada svih 28 članica EU usvojeno 6. marta u Briselu.

Rompej i Barozo istakli su da rešenje ukrajinske krize mora da bude zasnovano na poštovanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, u okvirima striktnog poštovanja međunarodnih standarda i Ustava zemlje.

„Samo zajedničkim radom kroz diplomatske procese, uključujući direktne razgovore vlada Ukrajine i Rusije možemo pronaći rešenje za krizu. EU ima posebnu odgovornost za mir, stabilnost i prosperitet na evropskom kontinentu”, stoji pored ostalog u saopštenju.

Rompej i Barozo izrazili su „snažnu osudu neizazvanog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine” pozivajući Rusiju da povuče svoje oružane snage u skladu sa relevantnim sporazumima.

Oni su naveli da će ministri spoljnih poslova država EU sutra proceniti situaciju i odlučiti o eventualnim merama zhodno zaključcima samita održanog 6. marta.

Tanjug/Beta

objavljeno: 16/03/2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krim: 95,5% za Rusiju

Izvor: B92, 16.Mar.2014

Simferopolj -- Referendum na Krimu prošao bez problema, a prvi rezultati pokazuju da je 95,5 odsto birača na Krimu glasalo za prisajedinjenje Rusiji...Prethodno je objavljeno da se, prema rezultatima ankete, 93 odsto izašlih na današnji referendum izjasnilo se za prisajedinjenje Krima Rusiji. Anketu...

Nastavak na B92...

Krim slavi pristupanje Rusiji

Izvor: Press, 16.Mar.2014

Prema rečima međunarodnih posmatrača na čijem je čelu Mateuš Piskorski iz Poljske, referendum je protekao u skladu sa međunarodnim standardima, prenela je agencija Itar - tas s... Vicepremijer Krima Rustam Temirgalijev rekao je da rezultatiati ankete predstavljaju pobedu naroda Krima... "Devedeset...

Nastavak na Press...

Krim: 93 odsto podržalo pripajanje Rusiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Mar.2014

Stanovnici Krima podržali  su danas da to poluostrvo postane deo Rusije, pokazali su prvi  nezvanični rezultati sa birališta prema kojima je pripajanje Rusiji podržalo 93 odsto glasača.  Prve rezultate referenduma je objavio Institut za politička i sociološka istraživanja Krima.  "93 odsto...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.